Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 08-02-2011 08:19:08
Geldzaken & Recht

Naamsverandering

Bridgen,
neem nou van vladja en mijn persoontje maar aan dat je in nederland zeker wel je eigen kind kunt onterven. een onterfd kind is dan nimmer erfgenaam, maar kan wel een beroep doen op zijn legitieme portie. dat is een geldvordering ter grootte van de helft van wat je gekregen zou hebben als je erfgenaam zou zijn. daar zal het onterfd kind zelf binnen 5 jaar na het overlijden achteraan moeten. er is echter niemand verplicht om het onterfde kind daarvan op de hoogte te brengen. dat kind is dan een gewone schuldeiser, net als de slager op de hoek.

bij de afwikkeling van de nalatenschap heb je een onterfd kind dus ook niet nodig, het is immers geen erfgenaam.

volledige onterving is dus heel mogelijk.

het enkele feit dat iemand een bepaalde naam draagt, maakt hem nog geen erfgenaam. even heel traditioneel bekeken zou een kleinkind volgens jou ook niet van opa en oma van moederskant kunnen erven omdat de achternamen verschillen. dit kan met het huidige naamrecht natuurlijk anders zijn.

het (mogen) dragen van een naam is namelijk iets heel anders dan afstammeling zijn. de wetgever heeft niet voor niets 2 afzonderlijke titels aan gewijd.