Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

dobby
dobby - 11-02-2011 16:51:50
Computers & Telefonie

Waarom 2 harde schijven in 1 pc, en wat doe ik ermee?

[quote=erik008 schreef op donderdag 10 feb 2011, 17:28]de pc kan sneller worden met 2 schijven omdat je op schijven tegelijk kunt lezen en schrijven.

...


als je besluit hem in raid0 of jbod mode te zetten verdubbeld de snelheid van de harde schijf.
in raid1 verdubbelt de leessnelheid en staat alles op 2 schijven.(veilig)


erm.. niet om het een of ander, maar just a bunch of disks levert geen snelheidswinst op.. er zal (nornaliter) geen striping plaats vinden, maar de disks worden (bijna altijd) gewoon lineair achter elkaar geplakt. het enige snelheidsvoordeel wat je zou kunnen behalen is dat het os maar van 1 (logische) disk de mfts/fats/i-node tabellen/noem maar op zou hoevel lezen en deze incore zou kunnen houden, maar (als dat al niet teniet gedaan zou worden door caching) het effect hiervan is op zn best marginaal te noemen, en in de praktijk verwaarloosbaar (na elke eerste access van de fysieke schijven)..

jbod is meer het gemak voor mensen die in driveletters denken.. gewoon 1 grote schijf en verder niet moeilijk doen, of legacy backup software e.d.

(of voor oude osses die b.v. geen notie van "current dir" per drive-letter hadden, maar alleen 1 globaal current dir; maar die kunnen toch in zn algemeenheid neit met *grote* (in de context van die tijd) schijven overweg, dus is ook niet echt relevant)

overigens zal lang niet elke (goedkope, en zeker de built-in op de mbs) raid controller op raid 1 een verdubbeling van de leessnelheid geven, de budget controllers lezen gewoon van 1 schijf en verder niet... maar voor de serieuze controllers heb je natuurlijk helemaal gelijk..