Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 15-02-2011 11:06:01
Voeding & Gezondheid

Verklaring van erfrecht

Katja,
ik zou daar niet meteen van uit gaan. een kopie van dat testament en een uittreksel uit het ctr zegt namelijk nog niet alles.

hét langstlevende testament bestaat namelijk niet. daar zijn vele variaties in. in hoofdlijnen zijn het er 3, maar daar tussen zijn dus vele nuanceringen mogelijk. een kort overzicht:
1. langstlevende is enig erfgenaam en de kinderen zijn onterfd. als vader dan voor 2003 is overleden en een kind heeft een beroep op zijn legitieme portie gedaan, dan is dat kind toch ineens wel erfgenaam geworden ondanks zijn onterving in het testament.
2. het vruchtgebruik testament. in dat geval zijn de kinderen tot enig erfgenaam benoemd en is aan de langstlevende een legaat van het vruchtgebruik nagelaten. daarvoor is echter wel noodzakelijk dat er nog een aparte notariële akte opgesteld wordt waarin het vruchtgebruik gevestigd wordt. tot die tijd zijn alleen de kinderen erfgenaam. als langstlevende heb je dan dus helemaal niets te zeggen bij de bank.
3. de ouderlijke boedelverdeling. in die constructie zijn zowel langstlevende als de kinderen erfgenaam. echter: de langstlevende krijgt alle goederen toebedeeld onder de verplichting om aan de kinderen hun erfdeel schuldig te erkennen. de kinderen kregen dan alleen een papieren geldvordering. ze konden die dus niet meteen opeisen.

voor vooral de ouderlijke boedelverdeling is het nog wel noodzakelijk om te weten of de kinderen moesten instemmen met het testament of niet en wat de sanctie daarop was. er zijn obv''s bekend waarin in dat geval het hele testament om viel. dan dacht je dus een langstlevende constructie te hebben, maar doordat de langstlevende en/of de kinderen er verder niet achter aan gingen, verviel de werking van het testament als nog.

tja, en de bank moet dat allemaal maar even aannemen van degene die zich bij het loket meldt? dat is onmogelijk voor een bankbediende om te achterhalen.