Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

dobby
dobby - 21-02-2011 21:25:27
Computers & Telefonie

Vista boot manager

[quote=erasares schreef op maandag 21 feb 2011, 14:29]@dobby

vroeger kon je de bootsector met fdisk/mbr 'resetten'. is dat nu ook nog mogelijk of zal mijn vistabootpro 3.3 dan de beide besturingssystemen niet meer vinden?

of)

als ik vistabootpro nu eens dé-installeer... kan ik dan ook van dit specifieke probleem 'verlost' zijn??

mvrgr
eerst even de makkelijke/snelle antwoorden:

fdisk /mbr gaat niet werken.

vistabootpro deinstallen *zou* kunnen werken: het lijkt mij aannemelijk (en daar zit dus ook gelijk de catch) dat dit programma tijdens de installatie een backup heeft gemaakt van de toenmalige bootsector. daarop doordenken zou die dan bij een uninstall teruggezet kunnen worden. ook zou als er geen backup was een standaard bootsector gebruikt kunnen worden die ntldr (voor xp) of bootmgr (vista+) probeert te laden..

de oude ntldr gebruikte een plain text file (boot.ini), terwijl de nieuwere bootmgr een soort database gebruikt. de boot.ini was gewoon nog te editen, voor de bcd (boot configuration database) is er wel een bcdedit, maar hoewel het wel te doen is, zou ik toch niet zonder meer iemand aanraden om daar in te gaan zitten rommelen als je niet precies weet wat je doet, en heel goed bent in foutloos overtypen. (of stiekem een soort gui gebruiken of in elk geval flink wat copy and paste).. (voor een idee: deze werkt met guids ..een letter fout is dan niet acceptabel, maar ook niet makkelijk met het blote ook te vinden).

voor xp was er nog wel het commando bootfix om een bootsector terug te zetten.

maar er is hoop: elke bootable w7/vista (en zelfs in beperkte mate xp) dvd/cd heeft wel een soort recovery ongeving (recovery console, winpe 2.0, ...) en deze hebben buiten menugestuurde "startup recovery" options altijd ook nog een command prompt met zinnige utils.

eventueel zou je met diskedit (van de xp reskit) een copy kunnen maken van je bootsector voordat je gaat proberen.

maar meest makkelijke / veilige manier (imo!) :

1: doe een repair install of een uninstall/reinstall cycle van jouw bootmanagerpro

2: start je pc van de xp cd en/of de vista dvd en doe een repair "startup problem diagnostic" (als je ze allebei zou willen proberen dan eerste de oudste, dus xp, en daarna de vista).

en anders gaan we er nog even voor zitten om met de hand desnoods wat te freubelen zodat je je multiboot weer terug hebt..