Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 25-03-2011 19:55:50
Voeding & Gezondheid

Calcium

Hallo marsha,

ik studeer voeding en gezondheid en het is zeker wél zo dat je van calcium teveel binnen kunt krijgen. 'baat het niet dan schaadt het niet' gaat hierbij dus zeker niet op.

een normaal volwassen (19-50 jaar) persoon heeft 1000 mg calcium per dag nodig. dit komt neer op 2 glazen melk/yoghurt (450 ml) en anderhalve plak kaas (30g).

zelfs voor mensen met botontkalking (osteoporose) is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet veel hoger, namelijk 1200 mg per dag. dit komt neer op drie glazen melk/yoghurt (650 ml) en een plak kaas (20 g). meer dan deze 1200 mg heeft dus, ook voor jouw vriend, waarschijnlijk geen nut.

als jouw vriend geen of weinig zuivelproducten eet dan zou hij een supplement kunnen nemen, maar zorg er dan voor dat dit niet boven de aanbeveling komt.

voor calcium is de zogenaamde 'bovengrens' vastgsteld op 2500 mg per dag voor volwassenen. dit komt overeen met ongeveer twee liter melk.

een teveel aan calcium verstoort de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. ook kunnen er nierstenen ontstaan en kan de botopbouw in het gedrang komen, waardoor botten juist zwakker worden. bij extreem veel calcium kan het calcium dat niet kan worden opgenomen gaan 'neerslaan' in de zachte weefsels.

ook van de vitamines en mineralen waarvan wordt gezegd dat je ze 'gewoon weer uitplast' (meestal worden daarmee de wateroplosbare vitamines c en alle b vitamines bedoeld) kun je niet onbeperkt nemen. ook hiervan is bewezen dat deze bij een hoge dosering juist schade toebrengen in het lichaam in plaats van beschermen.
ook kunnen alle vitamines en mineralen niet onder een noemer genoemd worden. iedere vitamine heeft een andere functie en wordt weer anders opgenomen in het lichaam. daarom is er ook voor iedere soort een andere aanbeveling én/of een andere bovengrens.

hierbij is het dus verstandig om niet zelf voor doker te gaan spelen, maar advies te vragen aan de huisarts of iemand die hier écht vertand van heeft.

voor meer betrouwbare informatie over calcium en andere vitaminen:
http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/calcium/

http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/voedingstoffen/vitamines-en-mineralen/calcium.aspx

groeten, matty