Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 29-03-2011 22:45:11
Voeding & Gezondheid

Heldre ijsblokjes

Leuk verhaal over natuurkunde hanneke, maar water is nou net een van de weinige stoffen waar dat verhaal niet voor geldt. water als vaste stof (ijs) heeft een lagere dichtheid dan water als vloeistof!

het verhaal van de luchtbelletjes klopt overigens wel, zie een stukje terug. er is van nature lucht ingesloten (eigenlijk opgelost) in water. door het bevriezen komt deze lucht vrij, omdat bij lagere temperatuur minder lucht opgenomen wordt in het water. doordat de ijsblokjes van buiten naar binnen bevriezen als ze in een vorm worden bevroren, kan de lucht die vrijkomt niet meer naar buiten, want de buitenkant is al hard. ze wordt dus ingesloten als luchtbelletjes.

bij het laagsgewijs maken van ijsblokjes ontstaat dit probleem niet, omdat de lucht wel weg kan als de ijsblokjes niet in 1 keer maar per laagje bevriezen. dan krijg je dus wel heldere blokjes.