Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 30-03-2011 18:59:12
Voeding & Gezondheid

Heldre ijsblokjes

Wimmi20 schreef op dinsdag 29 mrt 2011, 23:47:
zo zie je maar hanneke,

die aardige pbarendse is het ook met mij eens

en alweer wordt door een ander beweerd dat je niet weet waar de klok is, laat staan de klepel !
jij hebt het over het uitzetten van vloeistoffen onder invloed van stijgende temperatuur.
jouw stelling heeft niets met het onderwerp te maken
laat bevriezen nou juist komen door dalende temperatuur.
en dan krimpt water eerst voordat het over gaat in ijs.
en als het ijs is geworden is water uitgezet, ook de luchtbelletjes.
onder invloed van koude krimpt alles.
dat weet iedere vrouw.
en ijs is uitgezet water dat lichter is dan water.
misschien wel door luchtbelletjes hanneke.
anders kun je niet schaatsen
en hierbij verklaar ik officieel dat hanneke niet mijn tante is.
ze is wel een eigenwijze tante.
nog een tip beste hanneke--als ik dat mag zeggen--geef je niet op voor de nationale wetenschapsquiz.
je zou het vast niet eens zijn met de juiste antwoorden

een herhaald verzoek: plaats uw reactie alstublieft na de laatste ! dat vergemakkelijkt het enorm om te zien wat uw reactie nou precies is en wat degene op wie u reageerde nou echt heeft gezegd.

het is waar dat ijs een lagere dichtheid heeft dan water. water heeft zijn hoogste dichtheid bij ongeveer 4 graden celsius (gemeten op zeeniveau).
het feit dat ijs een lagere dichtheid heeft dan water, is ook de verklaring voor het feit dat ijs op water drijft.

ijs heeft inderdaad de anomalie dat het uitzet naarmate het kouder wordt. dit in tegenstelling tot vrijwel andere normale en veelvoorkomende stoffen, waar de vaste vorm uitzet als de temperatuur wordt verhoogd.

echter, u stelde dat het ontstaan van luchtbellen kwam door het uitzetten van het water. maar zoals gezegd heeft uitzetting te maken met een bepaalde hoeveelheid ruimte die de moleculen innemen.
stel dat er sprake zou zijn van zuiver water, oftewel 100% h2o, dan ontstaan er echt niet ineens luchtbellen in het ijs. net zoals er ook geen luchtbellen ontstaan in de treinrails die 's zomers meters langer zijn dan 's winters.of een houten vloer die 's zomers strakker tegen de plinten aanlicht dan 's winters. daar ontstaan in dat staal of in dat hout echt geen luchtbellen. het geheel wordt gewoon iets groter.

het "uitgedreven worden van lucht uit het water" zoals pbarendse het omschrijft, en wat wellicht een verklaring kan zijn voor het ontstaan van troebele ijsblokjes, heeft echter te maken met de oplosbaarheid van stoffen in (bevroren) water. dat is een andere chemische eigenschap en die staat hier los van.
net zoals andersom warme lucht meer waterdamp kan bevatten, en die waterdamp bij afkoelen condenseert (van gasvormig naar vloeibaar overgaat), wat te zien is aan vocht (bijvoorbeeld aan de buitenkant van een bierglas, of de binnenkant van een auto die een nacht heeft stilgestaan).
maar de wellicht verminderde oplosbaarheid van de lucht heeft, zuiver natuurkundig, niets met uitzetting van de vaste stof te maken. dat zijn twee processen die (hoewel ze wel gelijktijdig kunnen optreden) totaal gescheiden zijn van elkaar en op andere principes berusten.

maar hoe dan ook heeft de vraagsteller niets aan deze discussie.
daarom: gerardk, mijn excuses voor het theoretische gepraat. hopelijk kunt u met gezuiverd water en een geleidelijk verlagen van de temperatuur, toch de door u gewenste heldere ijsblokjes krijgen.