Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 09-04-2011 08:01:20
Huishouden & Energie

Gaspparatuur aanpassen i.v.m. import aardgas

Ruitenboer schreef op vrijdag 8 apr 2011, 23:26:

nieuwe cv-ketel kopen?

moet de consument straks een nieuwe cv-ketel kopen of de aanschaf van een cv-ketel uitstellen, vroegen we aan redacteur marcel aan de brugh.

“dat hangt af van de staat van de cv-ketel. sommige nieuwere ketels kunnen al redelijk een hogere concentratie propaan aan.


http://www.gasterra.nl/aardgas/watisaardgas/pages/samenstelling.aspx
wat is aardgas?
samenstelling
aardgas bestaat uit methaan, lichte koolwaterstoffen als ethaan, propaan en butaan en bijkomende stoffen zoals koolstofdioxide en stikstof. de samenstelling van aardgas verschilt per regio. aardgas uit het groningenveld bestaat uit ongeveer 81,3 % methaan en 3,5 % hogere koolwaterstoffen (ethaan, propaan, enzovoorts). daarnaast bestaat het voor circa 15,2 % uit onbrandbare gassen (vooral stikstof en een beetje kooldioxide). aardgas dat op andere plekken wordt gevonden, bevat veelal andere hoeveelheden methaan en hogere koolwaterstoffen en minder stikstof.

er zal voor de consument straks gewoon 15% stikstof bijgemengt worden bij het gas (zuiver methaan, dus geen propaan!) uit b.v. qatar.
het gas is na bijmenging van de stikstof vergelijkbaar met het groningse aardgas.