Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gallito
gallito - 04-05-2011 15:40:10
Geldzaken & Recht

Moet uitvoering testament altijd via notaris

[quote=ronvo schreef op woensdag 4 mei 2011, 13:52][quote=marcel75 schreef op woensdag 4 mei 2011, 13:19]ronvo,
een notaris kijkt niet naar het belang/omvang van de nalatenschap als hij een opdracht krijgt een verklaring van erfrecht af te geven. dat staat er namelijk helemaal los van. mooi dat jij zonder kon. in de praktijk vragen steeds meer instanties er wel om (en moeten vaak ook ivm verzekeringskwesties).

als een notaris om een verklaring van erfrecht wordt gevraagd, zal hij dat uiteraard gewoon uitvoeren als er geen problemen zijn, ongeacht de omvang van de nalatenschap. dat ontken ik ook niet. mijn stelling (en ervaring in 3 gevallen over meerdere jaren) is, dat instanties (bank, pensioenfonds, levensverzekering, zorgverzekering) dus helemaal niet vragen om een verklaring van erfrecht! wel om een kopie van de overlijdensakte (logisch). veel bedrijven, zoals banken, hebben een aparte afdeling die op een heel klantvriendelijke manier mee willen werken in wat toch vaak een zware en emotionele zaak is.
en mijn advies is dan ook om bij "eenvoudige" nalatenschappen (kleine spaarrekening, geen zakelijke belangen) eerst te kijken of je op problemen gaat stuiten. ga er niet a priori van uit dat je naar een notaris moet en extra kosten moet maken. je kan je erfenis wel op een mooiere manier besteden...

allereerst bedankt voor jullie antwoorden.
@ronvo, executeur testamentair deelt deze ervaring met je. alle zakelijke afhandelingen zijn zonder problemen uitgevoerd, in een aantal gevallen ondersteund door de kopie van de overlijdensakte.

mijn vraag is expleciet, ben je (wettelijk) verplicht de uitvoering van een testament altijd door een notaris te laten uitvoeren of, zoals in beschreven voorbeeld, kan dit ook in onderling gezamenlijk overleg.
dat laatste is dus aan de orde.

aan de belastingdienst is doorgegeven wie haar t.e. is en verdere afhandelingen zullen dus via die persoon gaan lopen.
erfgenamen willen geen onnodige kosten maken als dit niet meer nodig is.

sleutelwoorden in deze afhandeling waren harmonie en transparantie.

@bridgen
om onderwerp van t.s. duidelijk te houden kunt beter met uw vraag een nieuwe topic openen.