Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 10-06-2011 00:44:20
Auto & Vervoer

Kan euro 95 gemengd worden met euro 98?

@ maanaap:

je schreef:
"beste mensen,

sinds de komst van de electronische ontsteking meet de computer in het voertuig het octaangetal van de brandstof en stelt de ontsteking daarvoor in.

in het beging had je bij de opel kadett (in de 80 er jaren) nog een knopje dat om moest zetten als een ander octaan getal ging gebruiken.

bij moderne voertuigen van eind 80 er jaren wordt dit door het regelapparaat bepaald.
gr. maanaap."

welnu, nog ver na de komst van elektronische ontsteking én de motormanagement computer is de octaangetal omschakeling nog in gebruik.
n.b. bij mijn inmiddels 16 jaar oude (mei 1995) opel vectra 1,8 n motor zit de octaangetal omstelplug ook nog onder de motorkap. vorig jaar heb ik die omgesteld om eens te zien wat er gebeurt en het resultaat was slechter starten bij koude motor. van pingelen tijdens het rijden heb ik niets gemerkt, doch wegens het slechter starten heb ik de plug na een paar dagen maar weer snel omgesteld.
want ik zit niet te wachten op een startmotor revisie. de de-montage en montage is n.l. voor mij aanmerkelijk meer werk (geen brug of smeerkuil) dan het vervangen van de koolborstels en het schonen van de collector. op onnodig werk zit ik als gepensioneerde so wie so niet te wachten. werk zat. pfff: hoe heb ik er ooit gemiddeld 50 uur per week bij kunnen werken......

hardware error man.