Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 10-06-2011 13:02:41
Geldzaken & Recht

Echtgenoot failliet en eigen woning (wat gebeurd er met rechten van de vrouw?)

Allereerst moet gekeken worden naar de eigendomsverhouding in de woning. het verbaast mij dat de echtgenote wel eigenaar is, maar geen medeschuldenaar. ze zal namelijk de hypotheekakte wel medegetekend moeten hebben, al was het alleen maar vanwege de toestemming van artikel 88 van het burgerlijk wetboek,

los daarvan: als ze beiden eigenaar zijn, moet er gekeken worden naar de manier waarop de woning gefinancierd is. als de failliet de woning of de rente over de hypotheek voor meer dan de helft heeft betaald, dan valt de hele woning in het faillissement. de echtgenote heeft dan geen recht op een aandeel in de overwaarde.

wel krijgt de echtgenote dan een vordering voor de eventueel door haar betaalde rente. die vordering krijgt ze echter op de failliete boedel.