Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hi
hipppo - 20-06-2011 15:28:54
Geldzaken & Recht

Makelaar in gebreke?

[quote=marcel75 schreef op zondag 19 jun 2011, 20:21]birdies,
ik verwijs je graag naar de literatuur en de jurisprudentie op het gebied van de koop van onroerende zaken sinds 1 september 2002. er zijn al legio rechters die een koper (maar ook een verkoper) hebben veroordeeld om mee te werken aan de koopovereenkomst als op de essentialia overeenstemming was bereikt.

bosbess,
zie het bovenstaande.

als de makelaar en de verkoper weinig tot geen bereidheid aan de dag leggen om een bouwkundig onderzoeksrapport af te wachten kan je dus weten hoe laat het is, d.w.z. tenminste één van voornoemde partijen (de verkoper) is donders goed op de hoogte van de slechte staat van onderhoud waarin het huis verkeert. evident is dan ook dat in het onderhavige geval geen overeenstemming was bereikt op een wel zeer essentieel onderdeel: een rapport op basis waarvan beoordeeld kon worden of de vraagprijs/verkoopprijs in overeenstemming was met de kwaliteit van het gebodene.(niet dus, in dit geval)
de opmerking van marcel m.b.t. de essentialia kan dus alleen slaan op gevallen waarin of reeds een bouwkundig onderzoeksrapport aanwezig was, dan wel de koper op geen enkele wijze had aangegeven daar behoefte aan te hebben.
beste bootsmgd,
om iets over de bouwkundige staat van een woning te weten te komen moet je vooral niet vertrouwen op de verkopende makelaar, want die heeft er geen belang bij dat de koper te weten komt wat er zo al loos is, c.q. zou kunnen zijn.
een aantal zaken kun je overigens heel goed zelf onderzoeken.
kozijnen: neem een schroevendraaiertje mee en prik in de onderdorpels vlakbij de stijlen. als het hout rot is voel je dat meteen.
let op scheuren in de gevels, die kunnen wijzen op slechte funderingen. controleer de kruipruimte (voor zover aanwezig) op vocht. kijk of de vloeren waterpas zijn. maak een stopcontact/lichtpunt open om de electrische bedrading te controleren. controleer, als de woning inmiddels niet meer wordt bewoond, de watermeter. bij leidinglekkage zal die lopen.
controleer spanten en gordingen op houtworm en boktor.
probeer alle kranen even uit, trek de w.c. door, zet de c.v. aan, sommige verborgen gebreken komen dan alsnog aan het licht. vraag ook hoe oud de ketel is.
controleer of de ramen en deuren makkelijk open en dicht gaan.
etc., etc.
succes!