Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 24-06-2011 20:26:24
Geldzaken & Recht

C.a.k.

[quote=honza23 schreef op vrijdag 24 jun 2011, 13:31]
fout !
het cak gaat bij de berekening van de eigen bijdrages niet uit van je verzamelinkomen 'an sich': aftrek ziektekosten wordt nu juist niet meegenomen, men gaat er van uit dat je die van je 'besteedbare inkomen' moet kunnen betalen. ik heb dit zelf van nabij meegemaakt.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
voor de eigen bijdrage geldt niet altijd het inkomen over 2009: indien er meer als 15% verschil is mag je verzoeken om een peiljaarverlegging, zodat het lagere inkomen van 2011 als maat genomen wordt

honza23 is ervaringsdeskundige. zijn / haar opmerking tav het verzamelinkomen betreft de hoge eigen bijdrage. hier kan inderdaad niet eenzijdig uitgegaan worden van het verzamelinkomen. betaalde belasting / zak- en kleedgeldgrens spelen een rol tav de vast te stellen hoge eigen bijdrage.

de meeste zorggebruikers betalen echter de lage eigen bijdrage (thuiszorg). verwarrend is dat in de helpfunctie van het cak tav het verzamelinkomen uitsluitend wordt vermeld: inkomsten uit werk, uitkering, spaargeld, dividend, aandelen, beleggingen. met een multi-interpretabel begrip: bruto verzamelinkomen. (.......) geen woord over aftrekposten. het is verleidelijk hier in te gaan op de verschillen tussen bruto, belastbaar, fiscaal inkomen, drempelinkomen, toetsingsinkomen. de definitie van verzamelinkomen volstaat - van toepassing voor de vaststelling van de lage eigen bijdrage: het verzamelinkomen is het totaal van inkomsten en aftrekposten in de 3 boxen.

de 15% verschil waar honza23 over spreekt tav peiljaarverlegging, betreft de gesubsidieerde rechtsbijstand. voor de verlegging peiljaar eigen bijdrage cak geldt al jarenlang een ander criterium: om verlegging van peiljaar aan te vragen moet er in het huidige jaar minimaal € 1816 minder inkomen zijn dan in het peiljaar - twee jaar daarvoor. eerst dan is een verzoek tot peiljaarverlegging mogelijk. de 15% speelt wel een rol in de korting op de hoge eigen bijdrage bij inkomen uit tegenwoordige arbeid. maar die korting wordt automatisch verrekend.

een en ander toont aan dat het in de veelheid van regelgeving moeilijk is exact vast te stellen hoe de eigen bijdrage in de verschillende periodes en jaren moet worden uitgerekend (of verrekend)
juist in de zorgsector is er veel wijziging in de behoefte en afname aan zorg. zorgindicaties, wisseling in inkomens, zorginstanties die niet adequaat reageren, een belastingdienst die een paar jaar nodig heeft om het definitieve verzamelinkomen vast te stellen. het is duidelijk dat het cak dit allemaal niet feilloos en op tijd weet te verwerken. er hoeft maar iets in de communicatie tussen zorgafnemer, instantie(s) en belastingdienst fout te gaan en leiden is in last. in situaties als opname in verpleeg/verzorgingstehuis, overlijden is het ook meer dan begrijpelijk dat mensen niet als eerste allerlei administratieve rompslomp gaan regelen.

antwoord aan gallito: een schuld kan kwijtgescholden worden. als het cak drie / vier jaar gaat achterlopen op het innen van de eigen bijdrage, kan onder omstandigheden kwijting van de eigen bijdrage over het oudste jaar of jaren plaatsvinden. het cak is dit echter niet verplicht. de 'versere' jaren dienen altijd betaald te worden. de wet kent een vijfjarentermijn waarna nota's niet meer inbaar zijn.

dat het probleem van de trage verwerking nota's en informatieuitwisseling al jaren bestaat, getuige bijgaand krantenartikel uit 2004. iedereen, ook de staatssecretaris is het ermee eens dat er iets moet gebeuren........helaas schijnt er in 7 jaar geen wezenlijke verandering te hebben plaatsgevonden. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/politiek/article/detail/710063/2004/05/03/ross-kwijtschelding-oude-rekening-thuiszorg.dhtml">lees hier