Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vladja
vladja - 26-06-2011 10:38:23
Geldzaken & Recht

Vader overlijd in het buitenland

Met erbij zeggen dat de burgelijkestand in de woonplaats nog niets wist.

vader staat nog niet geregistreerd als overleden. dat moet eerst gebeuren.

een paar jaar geleden heeft mij dat 6 maande gekost om dat voor elkaar te krijgen van een persoon, die op bali aan een hartaanval is overleden. dat terwijl het stoffelijk overschot met toestemming van het ministerie van buitenlandse zaken terg vervoerd is naar nederland en gecremeerd. zaten overlijdenspapieren bij van de indonesische overheid in het engels. dat waren echter niet de goede formulieren en konden door de gemeente niet geaccepteerd worden om het overlijden in te schrijven.

ondanks dat het stoffelijk overschot met toestemming van het ministerie terug vervoerd was, waarvan er papieren waren.

ik moest naar hetzelfde ministerie om een verzoek in te dienen voor de voor de nederlandse wet wel geaccepteerde overlijdens verklaring - via de ambassade in indonesie - te krijgen. kosten enige honderden euro's. behandeltijd - met een beetje geluk - een maand of 8, waarschijnlijk één jaar.

de aanvraag komt gewoon op de stapel tussen alle andere aanvragen voor verblijfsvergunning, geboortebewijzen van importbruiden etc. doden kregen geen voorrang. de verklaringen van het eigen ministerie over de toegestane terugkeer van een stoffelijk overschot stonden "los" van het opvragen van de juiste papieren. en papieren waren papieren in wat voor omstandigheid dan ook. en die worden volgens bepaald patroon afgehandeld op nummertje.

als iemand mij dit verhaal verteld had (toen ik het nog niet meegemaakt had) dan had ik die persoon vierkant uitgelachen en op mijn voorhoofd gewezen.

ik heb het toen via een goedwillende nederlander op bali ter plaatse kunnen regelen. nadat ik die nederlander eenmaal gevonden had (met hulp van derde), was het binnen een week of 6 geregeld met de papieren.

vladja