Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ke
kevin1795 - 26-06-2011 20:11:38
Geldzaken & Recht

C.a.k.

[quote=fisbel schreef op donderdag 23 jun 2011, 23:29]het cak is een groot log lichaam, maar wel toegankelijk en soms zelfs gebruikersvriendelijk. veel medewerkers proberen oprecht in mijn ervaring duidelijkheid te verschaffen. veel vragen betreffen de eigen bijdrage. hierbij is het cak afhankelijk van aanlevering gegevens oa van de belastingdienst. bovendien heeft het cak te maken met steeds wisselende regelgeving tav de eigen bijdrage. zo is miv dit jaar de verrekening van de eigen bijdrage via een pgb weer volledig naar het cak gegaan in plaats van de zorgverzekeraar.

heel veel misverstanden ontstaan doordat mensen de (ingewikkelde) regelgeving niet goed begrijpen of onjuist interpreteren. en ondanks de uitgebreide informatie op de site en de steeds weer meegezonden toelichtingen is er nogal eens sprake van miscommunicatie. daarenboven:de afrekeningen met de vierweeksperioden zijn niet gemakkelijk te lezen. velen doen niet eens moeite de afrekeningen te begrijpen. er wordt aan gewerkt deze afrekeningen begrijpelijker te maken, maar dat schijnt vanwege de (gekozen) systematiek niet zo eenvoudig te zijn.

als rekeningen zich ophopen, correcties plaatsvinden wordt het helemaal een lastige zaak door de bomen het bos te blijven zien. als het opgegeven inkomen ook nog eens niet in overeenstemming is met het daadwerkelijke inkomen, is leiden in last vanwege het bijbetalen.

zo moeten velen in 2011 een hogere eigen bijdrage betalen. dit omdat het verzamelinkomen 2009 (peiljaar voor eigen bijdrage 2011) hoger uitkomt. dit hogere inkomen wordt meestal veroorzaakt door minder of geen ziektekostenaftrek vanwege veranderde fiscale wetgeving 2009. het cak als uitvoerend orgaan gaat echter niet over wetgeving. het passieve karakter van het cak is inherent aan de gekozen politieke stellingnames. men zal zelf moeten zorgdragen voor het doorgeven van een juist (geschat) inkomen. bij twijfel liever iets te hoog inschatten. de teveel betaalde eigen bijdrage wordt achteraf verrekend.

intussen blijft het wel vervelend als rekeningen eigen bijdrage zo laat afkomen.
er kan echter een goede inschatting van de eigen bijdrage worden gemaakt met bijgaande rekenmodule. als men dit bedrag (de eigen bijdrage) reserveert, is er zelfs winst: de rente over het gespaarde bedrag mag men behouden.
nb: voor de eigen bijdrage 2011 dient uitgegaan te worden van het verzamelinkomen 2009!
http://www.hetcak.nl/smartsite.dws?id=66713">rekenmodule eigen bijdrage



men moet wel degelijk het verzamelinkomen opgeven wat op de aangifte te vinden is.
verzekeringspremie en eigen bijdrage kunnen niet afgetrokken worden op de aangiften.
honza : heeft het over alimentatie betalen wanneer je gescheiden bent voor de kinderen zie zijn voorbeeld maar dit geld alleen wanneer deze kinderen geen kinderbijslag ontvangen dan kan het alleen afgetrokken worden.
ja velen zijn niet enthousiast over de werkwijze van het cak maar er het gaat over zoveel instanties want ook de gemeentes zijn hier bij betrokken net als de belastingdienst is het een log orgaan.