Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

al
allegaartje - 11-07-2011 15:00:34
Huishouden & Energie

Verwarming in de zomer

Hoewel niet een direct antwoord op de vraag, toch een uitleg over stads- of collectieve verwarming. in de eenvoudigste vorm is stadsverwarming gelijk aan de collectieve blok- of woningverwarming. alleen de warmtebron is anders. temperatuurregeling gebeurt per vertrek met de op de radiatoren aanwezige (thermostatische) radiatorkranen. meten van de afgenomen warmte gebeurt per radiator waarbij afhankelijk van de grootte van de radiator een of meer warmtemeters zijn aangebracht. vroeger waren het alleen verdampingsmeters. die waren onnauwkeurig en gevoelig voor fraude. tegenwoordig zijn het bijna overal digitale meters.
een betere vorm van stadsverwarming is die waarbij per woning er 1 aanvoer en 1 retour is. de temperatuurregeling gebeurt met een normale kamerthermostaat, exact zoals bij een individuele gasgestookte installatie. in dit geval wordt de afgenomen warmte, uitgedrukt in gigajoules, gemeten met als basis het temperatuurverschil tussen het inkomende en uitgaande water en de hoeveelheid water die ook wordt gemeten. in veel gevallen is de installatie in de woning eigendom van bewoner of verhuurder en zitten in de afrekening geen extra kosten daarvoor verwerkt.
bij de afrekening van een "simpele"blok- of stadsverwarming zit de rekening vaak heel wat ingewikkelder in elkaar. je hebt nl. buiten de kosten voor het gasverbruik ook bijkomende kosten zoals electriciteitsverbruik, administratiekosten, toezicht e.d.. en wat te doen met de verrekening van de efficiencyverliezen en de transportverliezen?
hoe onderdelen worden toegerekend worden aan de individuele aangeslotene is arbitrair. uit mijn vroegere praktij een voorbeeld. 2/3 van de gaskosten werd verrekend op basis van de gemeten warmtemetereenheden. de resterende 1/3 werd onder de algemene kosten geschoven. dit werd geacht de transport- en effiencyverliezen van de installatie te dekken. voor de verdeling van deze kosten samen met andere algemene kosten werd eenmalig van elke woning een zogenaamde aansluitwaarde berekend. factoren daarbij waren de grootte en ligging van de woning. de ligging was met name van belang i.v.m. de warmteverliezen vanuit de woning. een ongeisoleerde woning boven een koud souterrain vraagt veel meer warmte dan een tussenwoning. een hoekflat op de bovenste verdieping evenzo. het extra warmteverlies werd op die manier wat gecompenseerd. de verdeling was arbitrair en vormde altijd onderwerp van overeg met de huurdersvertegenwoordiging. toen in latere jaren de woningen en apartementen goed werden geisoleerd, moest de verdeelsleutel opnieuw worden bijgesteld.
tot zover in grote lijnen de afrekening.
indien geen warmwatervoorziening is aangesloten op de stadsverwarming, kan de installatie weersafhankelijk worden gestookt. lagere distributietemperaturen geven lagere verliezen. indien door afkomst of ziekte (bloedverdunners bv.) hogere temperaturen werden gevraagd, kon het voordeliger zijn in de "gewraakte" woningen meer verwarmd oppervlak te hangen: grotere radiatoren dus. men krijgt meer warmte bij gelijkblijvende watertemperaturen. wie welk deel van de installatiekosten voor zijn rekening neemt, is voor elke situatie anders. het is zelfs subsidieerbaar geweest in het kader van woningaanpassing voor gehandicapten. de extra verbruikskosten kwamen dan uiteraard wel (en alleen) voor die betreffende bewoner.
misschien heeft u iets aan mijn relaas.