Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vladja
vladja - 16-07-2011 11:32:40
Geldzaken & Recht

Testament? wel of niet?

Melanie,

als de alleen de vader overlijdt, gaat de erfenis naar de langstlevende echtgenoot en dat ben jij. daar mag je vrijelijk over beschikken zonder verantwoording af te leggen. de kinderen uit het eerdere huwelijk en jouw kinderen hebben recht op een deel van de erfenis, maar dat deel hoeft pas uitbetaald te worden bij jouw overlijden (als je niet hertrouwt) van wat er dan nog is. is er niets meer dan hebben de kinderen pech gehad.

bij het gelijktijdig overlijden dan worden de kinderen meteen erfgenaam, zoals eerder beschreven bij "vader" en "moeder"-helft. de erfenis moet door allen aanvaard (aangenomen) worden met een bepaald voorbehoud, omdat jullie gezamenlijke kinderen nog minderjarig zijn.

dat voorbehoud (voorwaarde) is om minderjarige kinderen te beschermen tegen een erfenis, die bestaat uit meer schulden dan waarde. de kinderen zouden dan geld bij moeten leggen om de schulden te betalen. dat is een wettelijke regeling.

omdat de meerderjarige kinderen uit het eerste huwelijk erfgenaam zijn, mogen zij zonder probleem het huis betreden om de erfenis te gaan regelen. voor de minderjarige kinderen moet een volwassene de zaken voor hun te regelen. ook die heeft toegang tot het huis.

om te voorkomen dat "iedereen" zich met de afhandeling van de erfenis bezig is, kan er in een testament een executeur benoemen (de executeur wordt ook wel genoemd: executeur-testamentair). die handelt dan de erfenis voor alle erfgenamen volgens nederlands recht af. de notaris kan je verder vertellen over wat daarover in het testament moet zijn opgenomen. wat hij/zij wel en niet mag/moet doen (bevoegdheden) en de beloning, die hij/zij voor het werk ontvangt.

vraag de persoon die je in je testament als executeur wil benoemen of hij/zij deze functie wil aanvaarden. als een persoon na het overlijden de functie als executeur aanvaardt, dan is hij/zij ook verplicht zijn/haar taak te volbrengen. de executeur kan niet halverwege het afwikkelen van de nalatenschap zijn/haar taak neerleggen. de erfgenamen kunnen niet anders dan de benoeming van de executeur (en de bijbehorende bevoegdheden van de executeur) door de erflater (vader/moeder) accepteren. ze kunnen dus zelf niet erin gaan rommelen.

om het zelf in de hand te houden als maar 1 ouder overlijdt, neem je de voorwaarde op, dat die executeur alleen benoemd is bij overlijden van beide ouders of zoiets. de notaris kan je precies vertellen hoe dat het beste beschreven en geregeld kan worden als ook ouders kort na elkaar overlijden bij een ongeval.

dat is gebeurd bij een familielid bij een ernstig ongeval. de vader was op slag dood en de moeder werd erfgenaam daardoor. zij overleed echter na een paar dagen alsnog aan de gevolgen.

die executeur staat los van een te benoemen voogd. dat hoeft dus niet dezelfde persoon te zijn.

vladja