Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marijn28
marijn28 - 18-08-2011 09:42:20
Elektronica & TV

Ziggo televisie nieuw abonnement per 1 september 2011

Ziggo kijkt naar alternatieven om gebrek aan bandbreedte op te lossen

ondanks dat ziggo vijf televisiekanalen uit het analoge zenderaanbod heeft geschrapt blijft de televisieaanbieder kampen met een gebrek aan beschikbare bandbreedte. ziggo zegt wel naar een gedegen oplossing te zoeken.

op de plek waarop één analoge televisiezender wordt aangeboden kan ziggo maar liefst acht televisiekanalen in – ook nog eens betere beeldkwaliteit – doorgeven. ook kan deze ruimte gebruikt worden om vier televisiekanalen in het nog betere – tot vijfmaal beter en scherper – hd-kwaliteit uit te zenden. ziggo kondigde begin dit jaar aan het aanbod met vijf analoge televisiekanalen in te krimpen om het digitale televisieaanbod verder te kunnen uitbreiden. daarbij maakte ziggo direct duidelijk dat digitale televisie in zijn gehele omvang – dus inclusief hd, interactieve televisie en video on demand – bij het televisiebedrijf de standaard zou worden. en dus dat alle facetten van digitale televisie onderdeel van het standaard televisiepakket onderdeel zouden gaan uitmaken. analoge televisie wordt in deze nieuwe visie als gratis extra service aangeboden.

de ruimte die het schrappen van analoge televisiekanalen met zich mee heeft gebracht wordt echter door ziggo in zijn geheel gebruikt voor de grote uitbreiding van digitale televisie, hd-televisie en interactieve televisie die ziggo op 1 september bij de lancering van de nieuwe abonnementsstructuren gaat doorvoeren. dit bevestigde marcel nijhoff – cco van ziggo – in een gesprek met totaal tv. volgens nijhoff is er geen ruimte op het kabelnetwerk van ziggo meer beschikbaar om na 1 september nieuwe televisiezenders te gaan doorgeven. wil ziggo nieuwe zenders gaan doorgeven dient de doorgifte van bestaande televisiezenders gestaakt te worden of moet ziggo nog meer analoge televisiekanalen uitschakelen. dat laatste heeft op dit moment niet de voorkeur van ziggo.

dat ziggo ook na de uitschakeling van vijf analoge televisiekanalen met bandbreedte gebrek kampt, blijkt wel uit het feit dat ziggo de landelijke doorgifte van regionale televisiezenders gaat staken. de vrijgekomen bandbreedte heeft ziggo namelijk nodig voor een nieuw te lanceren digitale televisiedienst waarover het bedrijf binnen enkele weken meer duidelijk over wil maken.

ziggo werkt wel aan een toekomstige structurele oplossing voor het bandbreedte probleem. marcel nijhoff geeft aan totaal tv aan dat in deze oplossing gedeeltelijk wordt afgestapt van de traditionele digitale broadcasting – zoals nu het geval is - in dvb-c. naast dvb-c wil ziggo namelijk voor niche zenders ook ip gaan inzetten. er komt in het nieuwe geval een mix van dvb-c en ip waarbij minder bekeken en gewaardeerde zenders via ip aan de klant wordt doorgeven. het doorgeven van televisiezenders via ip kost namelijk minder bandbreedte op het kabelnetwerk van ziggo. wanneer ziggo daadwerkelijk dvb-c en ip voor het doorgeven van zenders gaat combineren is er meer dan voldoende bandbreedte beschikbaar om in de toekomst het zenderaanbod substantieel te kunnen uitbreiden.