Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

bosbess
bosbess - 19-08-2011 17:39:27
Geldzaken & Recht

Schutting terugplaatsen op eigen grond

Tdehond, ik zal proberen het uit te leggen. goede trouw in verband met verkrijgende verjaring betekent dat je op goede gronden mag aannemen dat je eigenaar bent en dat je je gedurende een bepaalde tijd ook als eigenaar hebt gedragen, al was je dat niet.

buurman wist toen hij de heg plaatste dat de strook grond niet van hem was. hij heeft daarvoor immers toestemming gevraagd aan zijn buren. hij gebruikte de grond dus als bezitter maar niet als eigenaar. als hij zich nu dus als eigenaar zou gedragen, bv. tegenover zijn verkoper, dan is hij geen bezitter te goeder trouw maar een bezitter te kwader trouw. alleen als de heg er al 20 jaar staat en er geen stuiting van de verjaring heeft plaatsgevonden, is hij eigenaar van de grond geworden.

het plaatsen van de heg en het gebruik van de grond waren uiteraard wél te goeder trouw, namelijk met toestemming van de eigenaar, maar dat is iets anders. overigens krijg ik de indruk uit het hele verhaal dat hij zich helemaal niet als eigenaar gedraagt, want hij beweert niet dat hij de eigenaar is van de grond. is het de slimme advocaat die rekent op verkrijgende verjaring of die simpelweg buurman als verkoper onder druk zet, omdat deze hem niet volledig heeft ingelicht? we weten het niet.

ik begrijp natasha wel, maar ik ben het met rjw en jantom eens dat je eigenlijk alles moet doen om een burenruzie te voorkomen, want dat is een van de meest levensverpestende toestanden die bestaat. en als het dan alleen om een strookje grond gaat zou ik liever een stapje terug doen. de afwatering moet buurman 1 of 2 oplossen door middel van een dakgoot en een regenpijp die afwatert in zijn eigen tuin (in de vijver?). ik vind het wel wat vreemd dat het afwateringsprobleem nu voor natasha ineens een probleem vormt na het weghalen van de heg, maar ja, zo gaat het met burenproblemen: van kwaad tot erger. de schroeven in de schutting kan natasha zelf wel afknijpen met een kniptang.

probleem opgelost. zo niet, natasha, dan ga je vrolijk verder op de ingeslagen weg. maar bereid je voor op een langdurige, kostbare, zenuwslopende procedure en vele slapeloze nachten. om nog maar te zwijgen van de narigheid na afloop, wie er ook wint.