Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

eenigma
eenigma - 19-08-2011 20:02:35
Geldzaken & Recht

Schutting terugplaatsen op eigen grond

Zie burenrecht, boek 5 van het burgerlijk wetboek, titel 4, bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven.

artikel 52-1: een eigenaar is verplicht de afdekking van zijn gebouwen en werken zodanig in te richten, dat daarvan het water niet op eens anders erf afloopt.

dit was al eerder genoemd, het dak van het hokje van de buurman voldoet niet aan de wet.

artikel 54-1: is een gebouw of werk ten dele op, boven of onder het erf van een ander gebouwd en zou de eigenaar van het gebouw of werk door wegneming van het uitstekende gedeelte onevenredig veel zwaarder benadeeld worden dan de eigenaar van het erf door handhaving daarvan, dan kan de eigenaar van het gebouw of werk te allen tijde vorderen dat hem tegen schadeloosstelling een erfdienstbaarheid tot het handhaven van de bestaande toestand wordt verleend of, ter keuze van de eigenaar van het erf, een daartoe benodigd gedeelte van het erf wordt overgedragen.

aangezien je buren weggaan en de vijver een hobby van hen is wordt de nieuwe buurman niet "onevenredig veel zwaarder benadeeld" dus het verwijderen van het hokje voor de vijverpomp mag geen enkel probleem zijn.

bron: http://www.ekbouwadvies.nl/bouwen/burenrecht/wetboek.asp">burenrecht

er wordt hier door anderen gevraagd goed na te denken waar je aan begint want het lijkt er op dat je nu geen goede start maakt met je nieuwe buurman en het is waar dat ruzie met de buren echt verschrikkelijk is. je kan elkaar niet ontlopen en wordt constant met je ergernis en irritatie geconfronteerd om maar te zwijgen van "leuke" zomeravonden in de tuin waarbij de buren luidruchtig te kennen geven wat ze van je vinden in een gesprek met familie en vrienden, is dat stukje grond en die rare hoek in je tuin je dat allemaal waard? daarnaast geloof je nu de huidige buurman op zijn woord maar wie zegt dat hij de waarheid spreekt? misschien komt het hem wel goed uit de onbekende koper als de boeman af te schilderen om zelf niet de boel te hoeven veranderen en verwijderen. je hebt alleen van hem gehoord dat de koper er niet mee akkoord gaat maar weet helemaal niet of dat echt zo is, voor hetzelfde geld heeft buurman bij nader inzien toch niet zo een trek in het werk dat alles verwijderen en verplaatsen met zich meebrengt of heeft hij "vergeten" te melden bij de verkoop dat er een strook grond niet bij zijn huis maar bij dat van jullie hoort.

ik wil maar zeggen, zorg dat je de feiten kent voor je een mening vormt over je nieuwe buurman, nu doe je dat op basis van horen zeggen door iemand die er belang bij heeft een bepaald beeld te schetsen en dus geen betrouwbare bron is.

waarom neem je met die koper of de verkopende makelaar zelf geen contact op en laat ze weten hoe de vork in de steel zit en dat je verwacht bij een wisseling van eigenaren jouw eigendom terug te krijgen? dat laatste het liefst voordat de huidige bewoner vertrekt maar anders voordat de nieuwe bewoner zijn intrek neemt.

sterkte en veel wijsheid toegewenst.