Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

bosbess
bosbess - 28-08-2011 08:20:46
Auto & Vervoer

Auto voor eigen uitrit parkeren

Stacey, als wet wet zou zijn, dan zouden er geen rechters en advocaten nodig zijn. iedereen kan de wet lezen. maar een wet wordt tot stand gebracht in het parlement. daar worden vele malen meer pagina's zg handelingen (alles wat de kamerleden en de minister zeggen) mee gevuld dan wij hier kunnen volschrijven. rechters, advocaten en officieren van justitie raadplegen deze handelingen vaak om te kijken wat er met een bepaald wetsartikel werd bedoeld en waaróm het werd geschreven. dit om het juist te kunnen toepassen.

daarnaast bestaan er rechtstheorieën en jurisprudentie. ook die worden in zaken geraadpleegd. uit dit alles samen komen bepaalde rechtsnormen voort, die naast de wet worden gehanteerd. nu is in het strafrecht alles vrij strikt geregeld en de strafrechter heeft minder speelruimte, maar daar bestaan dan zoals marcel zegt andere mogelijkheden, zoals ontslag van rechtsvervolging en schuldigverklaring zonder strafoplegging.

het heeft niets te maken met verdraaien van woorden, maar als buurman een bekeuring krijgt en zich met behulp van een advocaat bij de kantonrechter daartegen verweert, dan komen alle argumenten op tafel en is de kans groot dat buurman triomfantelijk naar huis gaat. daar schiet mercedesbenz dus niets mee op.

vandaar dat hij, als hij ernstige overlast ondervindt bij het oprijden van de weg en daarmee zelfs zijn veiligheid in gevaar komt, ook nog een andere mogelijkheid heeft: een kort geding waarin hij een verbod eist tegen het onrechtmatig handelen van de buurman waardoor hij ernstig wordt gehinderd.

een tweede mogelijkheid is in dat geval dat buurman toch bekeurd wordt, maar wegens het in gevaar brengen van de veiligheid op de weg (art. 5 wegenverkeerswet):

"voor het geval bepaalde gedragingen niet geregeld zijn, voorziet artikel 5 van de wegenverkeerswet in de handhaving van ongewenste gedragingen, daarom wordt het ook wel 'kapstokartikel ' genoemd.

artikel 5
het is eenieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt, of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

dit geldt dus voor iedereen, ook als je niet zelf aan het verkeer deelneemt. b.v. voetballend op straat, of takken verbranden in je tuin, waardoor het zicht wordt belemmerd. maar ook rijdend in je auto als situaties niet geregeld zijn mag je de verkeersveiligheid nooit in gevaar brengen. hierbij komt natuurlijk ook weer verkeersinzicht kijken. je moet een dergelijke situatie per geval beoordelen en veilig of sociaal oplossen.

beoordeling in dergelijke situaties vindt uiteraard plaats door het bevoegd gezag/autoriteit."