Rapporteren

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fr
frisbee - 30-08-2011 10:41:07
Huishouden & Energie

Wijwillenzon

Omdat ik de stichting urgenda al veel langer van naam en activiteiten kende, heb ik zelf niet lang geaarzeld en een set van 6 panelen besteld. 5 maanden later kreeg ik deze netjes door een van de vrijwilligers (!) geleverd. de installatie verliep eenvoudig met de uitstekende gebruiksaanwijzing en het systeem draait nu 2 maanden naar mijn volle tevredenheid. al zou de zon natuurlijk wel wat vaker mogen schijnen deze zomer ;-) hoe de panelen zich in de toekomst zullen houden is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen, maar ik heb er vertrouwen in.
uiteraard is het prima om enige argwaan te koesteren wanneer er aanbetalingen worden gevraagd. ik vind het daarentegen wel van belang om je goed te realiseren dat het een niet commerciële partij betreft die enkel om ideële redenen zo'n actie op poten zet. er is geen sprake van een winstbelang bij de stichting urgenda. zij willen niets liever dan dat nederlanders eindelijk - net als onze ooster- en zuiderburen massaal aan de zonne-energie gaan. zij realiseren zich dat prijs een belangrijke factor is voor mensen om in te stappen. toch hebben ze daarbij ook heel goed naar de kwaliteit gekeken, vooral omdat massale uitval van de panelen één grote mislukking van het urgenda streven zou betekenen, afgezien nog van het financiële leed voor de deelnemers.

persoonlijk vind ik het overigens wel jammer dat de systemen niet uit nederland of europa, maar uit china zijn gehaald. niet zozeer vanwege garantie o.i.d., maar puur omdat je de productie van duurzame energie installaties ook in eigen beheer moet kunnen houden en omdat hier onder betere omstandigheden (milieu, arbeidsrecht) wordt geproduceerd. maar ja, de prijs...

inmiddels heeft urgenda via wijwillenzon alweer nieuwe acties op poten gezet. zo kunnen nu ook scholen meedoen in het gezamenlijk bestellen van panelen en is er een zonneboileractie waarbij werklozen worden omgeschoold tot zonneboiler-installateur, hetgeen zowel de prijs drukt als de arbeidsmogelijkheden voor de werklozen vergroot.