Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mo
moravis2 - 03-09-2011 12:12:44
Geldzaken & Recht

Briefwisseling notaris.

[quote=marcel75 schreef op vrijdag 2 sep 2011, 19:37]maclofty,
ik weet niet in welk land u leeft, maar een "houder van erfrecht" bestaat in het nederlandse recht niet. ook niet iemand die daar op lijkt.

moravis,
een adviestarief dat is gerelateerd aan het saldo van een nalatenschap wordt nooit door een nederlandse notaris in rekening gebracht. boedelwerkzaamheden gaan altijd tegen uurtarief. voor een verklaring van erfrecht staat vaak wel een vast basistarief.

het is voor een notaris uiteraard aantrekkelijker om een uurtarief te hanteren. er bestaat echter wel degelijk een adviestarief voor de afhandeling van de nalatenschap. althans toen ik daar in 2002 gebruik van heb gemaakt. tegen de zin van de notaris overigens; hij had echter bij de aanvang verzuimd de erfgenamen mee te delen dat hij een uurtarief zou hanteren. de notaris heeft zichzelf vervolgens gecompenseerd door zeer veel werkzaamheden 'extra' op basis van uurtarief in rekening te brengen. de door mij ingeschakelde rechter heeft het honorarium van de notaris gehalveerd en deze uitspraak is door de raad van state bevestigd.