Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

co
courier - 11-09-2011 11:06:25
Geldzaken & Recht

Boeterente

Sijbrand,
het lijkt mij in ieder geval verstandig dat je je juridische rechten veilig stelt: schrijf een aangetekende brief (met bericht van ontvangst) naar de directie van de bank dat je het oneens bent met de berekening van boeterente (tot welk bedrag dan ook) en dat je je ter zake alle rechten en acties voorbehoudt.

want stel je voor dat het kifid over 1½ jaar doodleuk stelt dat ze zich niet bevoegd achten over zakelijke hypotheken een oordeel te vestigen? dan sta je met lege handen.

als ik kijk naar het berekende boeterentebedrag dat eindigt op 87 cent, dan moet hier haast wel een contante waardeberekening aan ten grondslag liggen. de vraag is dan wat de bank dan vergelijkt: die 5,45% versus het rente% van een vergelijkbare 2-jarige hypotheek of versus het rente% van een vergelijkbare hypotheek van de oorspronkelijke vaste looptijd.
aangezien de rente voor een korte looptijd lager is dan de rente voor een lange
looptijd kom je in het boeterentebedrag veel hoger uit.

maar je hebt van de bank niets "meegekregen" over berekening van boeterente bij verkoop tijdens de rentevaste looptijd van de lening. de bank dient dus de vraag te beantwoorden op grond van welke contractueel overeengekomen bepaling ze tot berekening van boeterente zijn overgegaan.

wellicht zijn de algemene voorwaarden (dus de beruchte gedrukte kleine lettertjes in brochurevorm) over de hele linie, dus voor alle bestaande en nieuwe klanten tussentijds gewijzigd en hebben ze je daarvan niet in kennis gesteld? de bewijsplicht ligt wel bij hun hoor!

de kwestie is zeker niet kansloos maar vergt wel geduld en een lange adem; hou ons via dit form op de hoogte en overweeg op enig moment die procedure bij het kifid te staken en toch een advocaat te nemen.