Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

fi
fisbel - 11-09-2011 15:09:51
Geldzaken & Recht

Afgekeurd, uitkering

[quote=stacey schreef op zondag 11 sep 2011, 13:20]als ze (bijna volledig) afgekeurd is bestaat er kans dat ze een toeslag krijgt ter aanvulling, daarvoor kan het wel gevolgen hebben..........
vooropgesteld dat er in deze situatie gebruik gemaakt wordt van de kamerverhuurvrijstelling, lijkt me bovenstaande informatie niet juist.

als de huur boven de vrijstellingsgrens uitkomt, is de huur onbelast. de verhuurde kamer wordt niet langer aangemerkt als een onderdeel van de eigen woning, maar als bezitting waarvan de (fictieve - fisbel) opbrengsten in box3 worden belast. het ewf wordt toegepast over de waarde van de gehele woning, evenredig verminderd met het aan de verhuurde kamers toe rekenen deel van de waarde. de aftrek van rente en kosten van hypothecaire geldleningen voor de eigen woning wordt ook evenredig verminderd. dit omdat een deel van de schuld en de betaalde rente is toe te rekenen aan de verhuurde kamers. bron: elsevier

voorbeeld (fisbel): ewf eigen woning: € 210.000 / resterende schuld € 140.000 / aftrekbare hypothecaire rente: € 7000. de kamer maakt 1/7 deel uit van de woning. het ewf voor verhuurder wordt met 1/7 deel verlaagd, wordt dus € 180.000. de hypothecaire rente is eveneens voor 1/7 deel niet aftrekbaar, wordt dus € 6000. de € 30.000. er is € 70.000 overwaarde / 1/7 deel moet aangegeven worden in box 3, dus € 10.000. als het totaal van de bezittingen inclusief de € 10.000 beneden € 20.785 blijft, vindt geen vermogensrendementsheffing plaats.

conclusie: verhuur deel van de eigen woning heeft geen gevolgen tav de uitkering. er kunnen wel fiscale gevolgen zijn als de huur boven de kamervtrijstelling uitkomt.
misschien kan stacey een bron noemen die andere informatie geeft dan elsevier?