Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 05-10-2011 17:34:19
Computers & Telefonie

Harde schijf kapot, kunnen er bestanden worden gered?

Ik zou:
- schijf vervangen, want een onbetrouwbare schijf blijft het.
- oude schijf terugvragen (ook in verband met gevoelige gegevens)
- schijf inbouwen in externe behuizing en kijken of hij herkend wordt. mocht je dit niet kunnen, geef de schijf dan aan een handig persoon (broer/zus/neefje/nichtje?). uw zoon heeft misschien wel een klas/schoolgenoot die 6x handiger is met dit soort zaken dan de reparateur van de laptop (of die er minder aan hoeft te verdienen.....!) voor zo'n persoon is dit een échte uitdaging (denk wel aan privacy gevoelige zaken!!). pas als alles geprobeerd is (zie de tips in eerdere reacties) de schijf als verloren beschouwen of een vermogen uitgeven als het écht nodig is (maar vaak lukt het wel: volledig gesloopte schijven komen minder vaak voor dan schijven waarop 'een bitje is omgevallen'. en een kop komt ook wel weer eens los, dat heb ik al meerdere keren meegemaakt).
-data kopieren indien mogelijk (meteen doen als de schijf benaderbaar is, dus niet eerst weer uitzetten oid!!).
-schijf met een magneet/hamer bewerken en weggooien (of opnieuw formatteren en kijken hoelang hij nog voor onbelangrijke data is te gebruiken. ik heb er een: ooit defect, maakt vreselijke herrie, maar doet het nog steeds als ik hem aansluit).
-een backupprocedure maken voor de (belangrijke) gegevens op mijn nieuwe schijf. dat is helemaal niet moeilijk, het zit standaard in windows. als je meer dan 1 computer hebt kun je de andere daarvoor gebruiken via het netwerk. het kan zelfs automatisch als je je laptop in het netwerk aanmeldt, bijv. via syncback
-een biertje drinken op de (hopelijk goede) afloop (met z'n tweeën dus, want een gewaarschuwd mens telt voor twee!!).

lukt het niet? neem dan in elk geval de laatste twee stappen!!
succes