Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 05-10-2011 20:55:46
Computers & Telefonie

Harde schijf kapot, kunnen er bestanden worden gered?

Even uitgaande dat je een normale windows pc in bezit heeft:
de (defecte) harddisk aansluiten als 2e harddisk aan deze pc.
dan de pc aanzetten en afwachten of windows opstart en als u geluk hebt, start windows normaal en ziet de laptopschijf. (en kan u de bestanden gaan kopieren, de opstartsector is dan alleen beschadigd en de rest van de schijf kan nog gelezen worden)
als de harde schijf niet goed gelezen kan worden dan kan het zijn de windows niet opstart, of dat het heel lang duurt.
(volgende procedure op eigen risico proberen, als je echt de data wil redden tegen een flinke prijs moet u dit door een professioneel bedrijf laten doen.)
als het niet lukt: zorgen dat de laptopschijf buiten de computer op een zacht stuk papier ligt.
daarna voorzichtig (tijdens het opstarten van de computer) de laptopschijf terwijl deze ligt een paar keer 30 graden tot 90 graden draaien.
lukt dit niet in 1 keer dan nog een paar keer proberen (computer dan steeds opnieuw opstarten)
lukt dit nog niet dan hetzelfde doen maar dan terwijl de schijf plat onderste boven ligt.
laatste poging als bovenstaande niet gelukt is. (als u dit gaat doen en het lukt niet kan je de schijf daarna beter weggooien, dit is de laatste poging zonder kosten te maken)
de laptopschijf los in de hand nemen en redelijk zachtjes vrij ronddraaien en daarna op zijn kant zetten of plat neerleggen.
als u alles probeert dan zal je de computer 10 tallen keren moeten opstarten.
in een externe harddisk usb behuizing plaatsen kan ook, maar alles gaat langzamer en ik vermoed dat bij een rechtstreekse aansluiting aan de pc je meer kans hebt dat het werkt.
ook kan je proberen eerst de laptopschijf direct aan de pc aan te sluiten en de bovengenoemde procedure te volgen en als het niet lukt daarna alsnog in een externe harddisk usb behuizing het nog eens te proberen.
als de laptopschijf toch een keer door de pc gezien wordt en gegevens leesbaar zijn:
kopieer eerst de allerbelangrijkste gegevens en later de minder belangrijke gegevens, je moet er dan toch rekening mee houden dat de laptopschijf er elk moment weer mee kan ophouden.
indien de gegevens beschadigd zijn, probeer eerst zoveel mogelijk wat leesbaar is te kopieren, en daarna pas windows de schijf te laten repareren.
veel geluk.