Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vladja
vladja - 10-11-2011 17:12:02
Geldzaken & Recht

Recht op pensioen na echtscheiding

Bij echtscheiding op of na 1 mei 1995 wordt het pensioen verdeeld, tenzij de wet vps (wet verevening pensioenrechten bij scheiding) expliciet niet van toepassing wordt verklaard in de huwelijkse voorwaarden of het scheidingsconvenant. ik ga er maar even vanuit dat het niet in de huwelijkse voorwaarden (als die al aanwezig waren) en niet in het scheidingsconvenant zijn opgenomen.

door de wet heb je recht op 50% van het opgebouwde pensioen van je ex (omgekeerd de ex ook van jou) tijdens de huwelijkse periode. deze fifty-fifty verdeling moet binnen 2 jaar nadat de scheiding is ingeschreven in de burgerlijke stand, medegedeeld worden aan het betreffende pensioenfonds via een speciaal daarvoor bestemd formulier. het pensioenfonds zal dan het fifty-gedeelte rechtstreeks aan de gescheiden partner uitkeren.

als deze verdeling niet binnen de gestelde 2 jaar aan het pensioenfonds medegedeeld wordt, dan zal het pensioenfonds het gehele pensioen aan de pensioen-gerechtigde uitkeren en deze moet dan het fifty-deel doorbetalen aan de ex. deze uitbetaling - via de ex - is onomkeerbaar en dus niet later te herstellen door alsnog een formulier in te dienen. dat is de situatie, die nu bij jou is ontstaan. heel vervelend, want op deze manier blijf je door een dun financieel draadje nog aan elkaar verbonden.

dat alles verandert niets aan het feit, dat je recht hebt op de helft van het opgebouwde pensioen tijdens het huwelijk (tot de dag van inschrijving). tenzij de uitzonderingen genoemd in de eerste alinea 1 van kracht is.

en dat krijg je niet uitbetaald?

vladja