Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hi
hipppo - 17-11-2011 17:10:24
Geldzaken & Recht

Daling van de economie

Er zijn nog steeds groepen mensen in onze welvaartsstaat die nooit welvaart gekend hebben, nu niet en vroeger al helemaal niet. over het algemeen is het niet hun eigen schuld, maar hebben ze gewoon pech gehad door oorzaken waarvan er inmiddels wel enkele zijn genoemd. ik herinner me nog heel goed de jaren vijftig, waar maar heel weinig mensen echt een hoog inkomen hadden.
er bestond de zgn. bestedingsbeperking, ingesteld door de regering om 's lands economie er na de oorlog weer zo snel mogelijk bovenop te helpen. dat betekende dat de lonen (kunstmatig) laag gehouden werden. pas in de jaren zestig begon dat te veranderen, de druk op de ketel werd te hoog met als gevolg bijv. (forse) zwarte lonen in de bouw. het aardige van de jaren vijftig was wel dat je met weinig tevreden was en dat mensen zuinig waren op hun spullen. alles werd tot in het oneindige gerepareerd en als het dan eindelijk echt stuk was werden nog wel de bruikbare (onder)delen eraf gehaald. als ik zie wat er hedentendage nog steeds wordt weggegooid, c.q. bij het grof vuil wordt gezet, heb ik de neiging om te denken dat we nog steeds in overvloed leven. hetzelfde geldt als ik zie hoe makkelijk mensen na enkele jaren al weer zijn uitgekeken op hun interieur en zonder blikken of blozen de hele handel eruitgooien en vervangen door wat dan in de mode is. ander huis gekocht en wat doet men: (vaak, niet altijd) meteen die keuken eruit en niet te vergeten de badkamer, ook al zijn ze nog gloednieuw en van alle gemakken voorzien. enfin, zo kan ik nog een tijdje doorgaan.
waar het op neer komt is, dat de inkomensverdeling in ons land (en de rest van de wereld) niet deugt. heel veel mensen verdienen veel meer dan ze eigenlijk waard zijn, anderen krijgen niet waar ze eigenlijk aanspraak op zouden moeten kunnen maken. ook als de welvaart, c.q. het bruto binnenlands product iets terugloopt hoeft er niets aan de hand te zijn als de koek wat rechtvaardiger werd verdeeld.
maar ja, te veel kiezers hebben nu eenmaal besloten op een partij te stemmen die geen probleem ziet in het laten voortbestaan van armoede onder een grote groep mensen.