Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mabureau
mabureau - 09-12-2011 12:29:36
Geldzaken & Recht

Schuldsanering overnemen

Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om op basis van deze info een advies te geven.
zoals ook vladja al vroeg, is het van belang of sprake is van vrijwillige schuldsanering, wat meestal het geval is bij een sanering via de gemeente, of een wsnp traject.

simpel gezegd is bij een vrijwillige schuldsanering meestal sprake van een afbetalingsregeling voor de totale schuld, ongeacht de looptijd, waar bij een wsnp traject gedurende 3 jaar alle inkomsten boven een vrijgesteld bedrag worden gespaard en daarna verdeeld over de schuldeisers.

als je keurig voldoet aan alle wsnp verplichtingen en in deze periode ook geen nieuwe schulden maakt, wordt hierna het bedrag van de schuld dat overblijft kwijtgescholden. zodat je met een schone lei verder kan.

in dit wsnp traject is het dus voor de schuldeisers onzeker hoeveel zij na deze 3 jaar van vordering terug krijgen en hoeveel moet worden kwijt gescholden.

in dit geval zou je broer dus in overleg met de bewindvoerder een vooorstel aan de schuldeisers kunnen doen om een substantieel bedrag op tafel te leggen, zodat de schuldeisers zeker weten wat ze krijgen en de keuze hebben tussen en tussentijds akkoord of afwachten wat er over 3 jaar komt.

nogmaals echter, is het moeilijk om in dit specifieke geval een antwoord op je vraag te geven, zonder het complete dossier te kennen. daarbij blijft het de vraag of je broer, in casu of jij, wil opdraaien voor de schuld van zijn vriendin ?