Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jpm
jpm - 17-12-2011 10:56:04
Voeding & Gezondheid

Haringprijs

@wimmi20 had wel een beetje gelijk. de haring wordt wel degelijk ingevroren (ik keek maar even op wikipedia, wat wimmi20 ook al had gedaan). maar hij overspeelt zijn hand in deze discussie. nergens staat dat de haring langer dan 24 uur wordt ingevroren, hetgeen voor deze periode gebeurt om parasieten te doden. eenmaal dood behoeft de haring ook niet meer in bevroren toestand te zijn en doet het pekelen de rest. zo snel mogelijk verkopen is dan aan de orde en niet, zoals wordt gesuggereerd, zo lang mogelijk bevroren houden.

het is lang geleden dat ik meemocht met de haringvangst, men had toen geen diepvriezer en de haring werd wel degelijk "op ijs gezet", ijs dat in lood koud werd bewaard totdat de haring erin werd bewaard.
bij het kaken worden de ingewanden eruit gehaald, behalve de alvleesklier die er voor zorgt dat de haring verder rijpt.
dat de haring alleen in mei en juni wordt gevangen is de grote onzin van wimmi20. ook daarna wordt deze gevangen, ze mag echter geen nieuwe haring meer genoemd worden. omdat er geen hom of kuit meer wordt geschoten wordt deze in filet gebruikt voor de zure haring of de rolmops, maar onder de naam haring (zonder de kreet nieuwe) nog steeds op de markt gebracht. het door de bevoegde autoriteiten vastgestelde quotum bepaalt uiteindelijk hoe lang het vangstseizoen duurt.