Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

blok
blok - 18-12-2011 12:37:11
Auto & Vervoer

Vitamine d

Helaas een lang verhaal. maar wel de moeite waard. dit gaf voor mij de doorslag om een extreem hoge dosis vit d te gaan slikken. al blijven er tegenstanders vaatstijfheid) als je op internet kijkt.
ik heb er geen link meer van, sorry, dus ik kopieer t ff hier.

lage vitamine d-status en vaatstijfheid

talloze recente studies hebben aan het licht gebracht dat het vóórkomen van (te) lage vitamine d-spiegels van epidemische omvang is en hebben tot het inzicht geleid dat suppletie met veel hogere doseringen nodig is om een wenselijke bloedspiegel te bereiken en te behouden.
tot voor kort werd juist gedacht dat vitamine d in hogere doseringen een gevaar kon opleveren.
gebleken is dat veel hogere doseringen van vitamine d nog veilig zijn dan eerder werd gedacht.

vele studies hebben eerder aangetoond dat lage bloedspiegels van vitamine d in verband staan met hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en triglyceriden en hartfalen.
een tsjechische onderzoeksgroep heeft nu laten zien dat te weinig vitamine d vaatstijfheid kan veroorzaken [1].

de tsjechische onderzoekers presenteerden vorig jaar op het europrevent congress - in een posterpresentatie - het verband dat zij vonden tussen lage vitamine d-spiegels en toegenomen vaatstijfheid.
het europrevent congress wordt jaarlijks georganiseerd door de european society of cardiology.

bij 576 mannen en vrouwen (gemiddelde leeftijd 48 jaar) met niet-ernstig lage bloedspiegels van vitamine d, werd de stijfheid van de aortawand gemeten door middel van aortic pulse wave velocity (apwv).

bij personen met de laagste vitamine d-spiegels (laagste kwartiel) werd een significant hogere stijfheid van de aorta gemeten dan bij personen met de hoogste bloedspiegels (hoogste kwartiel). na correctie van de invloed van factoren als leeftijd, geslacht en andere vertekenende factoren, bleef het verband nog steeds significant. een lage vitamine d-spiegel blijkt dus een onafhankelijke risicofactor te zijn voor vaatstijfheid.

ook waren de gehaltes van ldl-cholesterol lager bij personen in het hoogste kwartiel ten opzichte van het laagste kwartiel. dezelfde trend was te zien voor hyperglycemie.

verschillende studies aan, of in samenwerking met de universiteit van maastricht, hebben aangetoond dat het vitamine k-afhankelijke matrix-gla-proteïne (mgp) een van sterkste factoren in de vaatwand is die kalkafzetting tegengaat. vitamine d is nodig voor de aanmaak (gen-expressie) van mgp in respons op een dreigende verkalking van de vaatwand.
vitamine k is vervolgens nodig om mpg in de actieve vorm om te zetten. overigens komt mgp ook voor in andere zachte weefsels.

een eerdere studie bij 108 postmenopauzale vrouwen liet zien dat bij de combinatie van vitamine d met vitamine k de elasticiteit van de halsslagader niet achteruit ging, gemeten over een periode van drie jaar. in de placebogroep en een derde groep zonder vitamine k, was dit wel het geval [2].

bronnen:
1. mayer o, filipovsky j, seidlerova j et al. the association between d-vitamin status and aortic stiffness. posterpresentation europrevent, 5-7 may 2010. abstract: p23
2. braam la, hoeks ap, brouns f et al. beneficial effects of vitamins d and k on the elastic properties of the vessel wall in postmenopausal women: a follow-up study. thromb haemost. 2004 feb;91(2):373-80

bron: nieuwsbrief springfield

--------------------------------------------------------------------------------

hoge dosis vitamine d3 nodig

de afgelopen jaren is er veel onderzoek naar vitamine d gedaan. het belang van vitamine d om het risico op osteoporose, depressie, kanker en tal van andere aandoeningen te verlagen wordt steeds beter in kaart gebracht. de dosering vitamine d die nodig is om tot optimale serumwaarden te komen is nog niet intensief onderzocht. uit een nieuwe studie blijkt dat 4000-8000 ie vitamine d3 per dag nodig is (100-200 microgram) om tot bloedwaarden te komen die beschermen tegen borstkanker en andere ernstige ziekten.

onderzoekers van de universiteit van californië, san diego school of medicine en de creighton university school of medicine in omaha deden onderzoek naar de dosis vitamine d3 die nodig is om tot voldoende serumwaarden te komen.
daartoe registreerden ze van 3667 mensen van gemiddeld 51 jaar hun dagelijkse inname van vitamine d uit supplementen. van deze groep werd ook de vitamine d-serumwaarde (gemeten als 25(oh)d) bepaald in het bloed.

de inname van vitamine d uit supplementen werd in een grafiek uitgezet tegen de vitamine d-serumwaarden. hieruit bleek dat 9600 ie vitamine d nodig was om te zorgen dat 97,5% van deze groep een serumwaarde van minimaal 100 nmol/l bereikte.
doseringen van 10.000 ie (of lager) per dag gaven geen toxische vitamine d-serumwaarden. tevens concluderen de onderzoekers dat inname van 40.000 ie vitamine d3 per dag zeer onwaarschijnlijk leidt tot toxische waarden.

over het terugdringen van het risico op tal van aandoeningen zegt cedric f. garland: “we found that daily intakes of vitamin d by adults in the range of 4000-8000 iu are needed to maintain blood levels of vitamin d metabolites in the range needed to reduce by about half the risk of several diseases - breast cancer, colon cancer, multiple sclerosis, and type 1 diabetes.”

dit onderzoek laat zien dat hoge doseringen vitamine d3 nodig zijn om tot optimale vitamine-dwaarden te komen die beschermen tegen tal van aandoeningen.

bron:
garland et al. vitamin d supplement doses and serum 25-hydroxyvitamin d in the range associated with cancer prevention. anticancer research 31: 607-612 (2011).
bron: nieuwsbrief springfield