Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

co
count iblis - 02-01-2012 01:46:26
Auto & Vervoer

Vitamine d

We hebben veel meer vitamine d nodig voor een optimale gezondheid. zelf gebruik ik 10.000 ie/dag in de winter en 5000 ie/dag in de zomer. daarmee suppleer tot de waarde die ik elke dag binnen zou krijgen als ik meer dan ongeveer een uur schaars gekleed buiten zou zijn in de zomer. deze supplementen kun je goedkoop in amerika bestellen, een potje van 360 softgels met dosis van 10.000 ie kost ongeveer 20 dollar, hier in nederland betaal je voor een potje van 100 tabletten met een dosis van 400 ie al gauw zo'n 10 euro. dat is dus 2,50 euro voor een dagdosis van 10.000 ie, ofwel ongeveer 900 euro voor die jaardosering, die je voor maar 20 dollar uit amerika kunt halen.

uit onderzoek blijkt dat doseringen tot 40.000 ie/dag veilig zijn, maar tot rond de 10.000 ie/dag ben je binnen het domein van wat nog natuurlijk is. er zijn ook aanwijzingen dat kinderen veel meer vitamine d nodig hebben. alle babies in finland kregen in de jaren 60 2000 ie/dag. later werd de dosis naar beneden bijgesteld omdat men dacht dat dit veel te veel is. jaren later bleek echter dat de mensen die de 2000 ie/dag als baby hebben geslikt ongeveer 85% minder kans op diabetes te hebben.

in nederland wordt nog steeds een achterhaalde maximale veilige dosis van 2000 ie/dag gehanteerd. dat dit achterhaald is kun je hier lezen:

http://www.ajcn.org/content/85/1/6.full

net als in geval van andere vitamines krijg je veel te weinig binnen als je de dagelijkse dosis slikt die je nodig hebt om ernstige gebreksziekten te voorkomen. toch doen we dit voor vitamine d, omdat sommige oude (en achterhaalde) onderzoeksresultaten leken te wijzen op verstoring van de calcium huishouding bij doseringen van ongeveer 3800 ie/dag. ook zou er bij zwangere vrouwen een risico zijn van schade aan het ongeboren kind.

dat laatste is recent van tafel geveegd, zie hier:

http://www.webmd.com/baby/news/20100504/high-doses-of-vitamin-d-may-cut-pregnancy-risk