Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Em
Emmap - 06-01-2012 15:59:50
Computers & Telefonie

Geluid naar tekst

'k heb hier pas wat over uitgezocht en het komt erop neer dat het wel kan, maar ....
-er zijn softwareprogramma's die zoiets kunnen;
-je kan die programma's 'trainen' op bv. je eigen stem, zodat je kan dicteren en later dit omzetten naar geschreven tekst;
- je kan één stem 'trainen';

ik weet niet wat jij precies zoekt ...?

ik zocht naar een soort automatisch iets, dat bv geluid van radio of tv zou kunnen omzetten naar een vorm van geschreven tekst of ondertiteling bv op je pc-scherm. helaas bestaat zoiets (nog) niet. dat is te complex, te veel soorten stemmen, dialecten, achtergrondgeluiden.

ik heb gegoogled op:
gesproken woord omzetten naar tekst
spraak omzetten naar tekst

toen kreeg ik wel namen van programma's die dit, in eenvoudige vorm, kunnen.

en verder:
o.a. vond ik bij kennislink artikelen, één met in de kop de woorden spraakopnames doorzoeken, en ook bij kennislink een achtergrondartikel met in de kop het woord fluisterstand, ik neem aan als je kennislink en fluisterstand googled je daar wel terecht komt.
ik geloof dat links plaatsen in een antwoord zoals dit niet gaat, ik weet niet hoe in elk geval... maar met deze aanwijzingen zou het je moeten kunnen lukken - ik kwam ik dacht via die site van kennislink ook bij sites over taal- en spraaktechnologie terecht. ik denk dat je achtergrondinfo wel kan vinden via deze trefwoorden in google:
taalunieversum taal technologieen / of:
taalunieversum taalunie samenvatting

dan krijg je in elk geval een beeld van de stand van de techniek op dat vlak, als je (of anderen die dit ooit nog 's lezen) daarin geïnteresseerd bent.

succes!