Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

abarth
abarth - 08-01-2012 19:37:44
Auto & Vervoer

Parkeercard tijdtegoed doorgeven aan iemand ander die parkeeren gaat

[quote=swat1500 schreef op zondag 8 jan 2012, 17:10]afhankelijk van het parkeerregime in de betreffende stad dan kan het verhaal wel kloppen.

van belang is of men parkeerbelasting moet betalen. in het geval van gemeentelijke parkeerbelasting koop je het recht om voor een bepaalde tijdsduur binnen die gemeente een motorvoertuig te parkeren. er is geen verplichting om dat recht volledig te benutten. dat parkeerrecht is persoonlijk en dus niet overdraagbaar, althans niet zonder toestemming van degene die dat recht mag verstrekken. een parkeervergunning mag je immers ook niet laten gebruiken door een ander.

in de praktijk is, natuurlijk mede omdat op het parkeerkaartje geen naam en kenteken staat vermeld, controle op het overdragen van het kaartje niet mogelijk tenzij dit onder de ogen van de parkeercontroleur gebeurd.

het na het betalen van de belasting verkregen parkeerkaartje is het bewijs dat er belasting is betaald. het niet plaatsen van het kaartje onder de voorruit of het wegwaaien kan de belastingbetaler niet aangerekend worden als er maar betaald is.
dat er een "verplichting" is om het kaartje duidelijk zichtbaar te plaatsen is om het werk van de parkeercontroleur te verlichten en onnodige bezwaar procedures te voorkomen.

heeft men dus een parkeerbelasting naheffingsaanslag gekregen en beschikt men over een op die dag voor dat tijdstip geldige parkeerkaartje dan is (tijdig) beroep tegen die naheffingsaanslag dus inderdaad mogelijk zij het dat succes dan pas vaak volgt als men de zaak laat voorkomen bij de belastingkamer van het gerechtshof. op de bezwaar afdelingen van de gemeente is men vaak niet op de hoogte van deze jurisprudentie en worden bezwaren (ten onrechte) met regelmaat afgewezen.

mijn advies is dan ook om het kaartje duidelijk zichtbaar in de auto achter de voorruit neer te leggen want het bespaart een heleboel correspondentie en ergernis.

het overdragen van het kaart voor de resterende parkeerduur dan wel niet toegestaan maar zolang u dat niet onder de ogen van een parkeercontroleur doet dan zal dat niet tot problemen gaan leiden.


als aanvulling.

eea is geregeld in http://wetten.overheid.nl/bwbr0005416/titeliv/hoofdstukxv/3/artikel225/geldigheidsdatum_08-01-2012">gemeentewet 225


artikel 4: wie naast de bestuurder wil betalen ,mag ook betalen.
artikel 8: er wordt over plaats, duur etc gesproken niet over het voertuig.

gebaseerd op deze artikelen mag je mijn inziens ook voor een derde persoon/voertuig betalen.

ik heb geen jurisprudentie kunnen vinden.

wel zie je dat veel gemeenten een uitsluiting van de overdracht van de parkeerbelasting hebben opgenomen in de verordening.
of dit rechtsgeldig is valt nog te bezien.