Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

diertjes
diertjes - 04-05-2005 19:38:07
Geldzaken & Recht

Kwijtschelding gemeentelijk belastingen

beste pbuijs,


 


als belastingman bij een lokale overheid popel ik om op je vraag te reageren. formeel klopt er namelijk geen hout van dat de verhuurder van je eist dat jij de gebruikersbelastingen van de gemeente betaalt. je huurt immers een onzelfstandige woonruimte en daarom kun je zelf nooit en te nimmer als gebruiker worden aangemerkt. dat is in jouw geval de verhuurder. dus als je bezwaar maakt tegen de aanslag, dan zal die worden vernietigd en aan de huisbaas worden opgelegd.


maar ik wil je niet blij maken met een dode mus: de verhuurder mag die bedragen aan je doorberekenen. en in dat geval kun je geen aanspraak maken op kwijtschelding omdat de aanslag niet op jouw naam staat. zo heb je ondanks deze contra legem-situatie er toch voordeel van dat je zelf de aanslag krijgt.


de gemeente heeft kennelijk de uitvoeringsregeling invorderingswet 1990 overgenomen. de regeling is een zogeheten algemene maatregel van bestuur (amvb) van het rijk en deze kan in aangepaste vorm worden overgenomen door lokale overheden. het besluit hiertoe berust bij het college van burgemeester en wethouders.  deze regeling vindt landelijk toepassing bij alle lokale overheden. de regeling kent inderdaad de bepaling dat een te verwachten belastingteruggaaf moet worden gebruikt om een andere belastingschuld te voldoen. de regeling is dus juist toegepast.