Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

edrick3
edrick3 - 12-01-2012 13:53:52
Geldzaken & Recht

Kosten verklaring van erfrecht

Hallo tjaldoe,

een verklaring van erfrecht wordt opgemaakt door een notaris.

de notaris verklaart hierin - nadat alle gegevens zijn gecontroleerd - wie is overleden, of de overledene een testament heeft gemaakt en wat er in dit testament is bepaald. bovendien verklaart de notaris wie de erfgenamen van de overledene zijn en eventueel wie van de erfgenamen door de overige erfgenamen gemachtigd is om de erfenis van de overledene af te wikkelen.

waarvoor heb je een verklaring van erfrecht nodig?

als iemand overlijdt mag een bank de rekeningen ten name van de overledene blokkeren. als erfgenamen de rekening toch willen gebruiken (bijvoorbeeld om betalingen te doen) hebben ze een verklaring van erfrecht nodig.

op het moment dat er een verklaring van erfrecht aan de bank is overlegd, kunnen de erfgenamen weer over de rekening ten name van de overledene beschikken. deze rekening worden dan vaak ervenrekening genoemd.

ook veel instanties vragen om een verklaring van erfrecht.

zolang de bank of een andere instantie niet om een verklaring van erfrecht vraagt is het niet nodig een verklaring van erfrecht te laten opmaken.

mogen banken een en/of rekening blokkeren?


nee, dat mag niet. de banken mogen een zogenaamde en/of rekening niet blokkeren. voor een en/of rekening is alleen een verklaring van erfrecht nodig als je de tenaamstelling van de rekening wil wijzigen.


wat kost een verklaring van erfrecht?

dat hangt van de notaris af. de tarieven van notarissen zijn vrij. elke notaris mag dus zelf weten welk prijskaartje aan het opmaken van een verklaring van erfrecht hangt. het is daarom verstandig om de prijzen van verschillende notarissen te vragen. zorg er ook voor dat je van te voren een goede prijsafspraak maakt.
(bron: erfwijzer.nl)

je had je dus beter van te voren even kunnen informeren!

je bent erg duur uit. kijk maar eens http://www.degoedkoopstenotaris.nl/familiezaken/resultaat/producten/verklaring_van_erfrecht/afstandverbreden/1">hier voor een vergelijk.
maar ja, dat is mosterd na de maaltijd.

met vr.gr.