Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ta
tar - 24-01-2012 09:13:43
Voeding & Gezondheid

Hygiëne

[quote=luky1951 schreef op maandag 23 jan 2012, 18:14]hygiëne : latex handschoenen zijn in de levensmiddelenbranche en horeca niet verplicht, nagevraagd bij de nvwa. 1) handen wassen met een antiseptische zeep heeft alleen zin volgens deskundigen als je dit 15 min lang doet (kijk maar eens naar ok-chirurgen) handen wassen als je thuiskomt (besmetting door leuningen, en deurknoppen) met soms alleen water, kan voldoende zijn, je kunt ook na het handen wassen, zo'n kleine hoeveelheid antiseptische droogzeep gebruiken.
2) op een cruiseschip staat het personeel klaar met een spray om je handen een beetje te ontsmetten. trouwens rob de geus wijst de mensen ook nooit op het gebruik van latex handschoenen.
3) overigens moet je uitspraken van rob ook relativeren, vorige week was een geel/groene draad volgens hem levensgevaarlijk!
deskundigen weten dat geel/groen (mits goed aangesloten) de aarddraad is, en dus geheel ongevaarlijk, alleen het apparaat wat aangesloten was zou gevaarlijk kunnen zijn, mits deze sluiting maakt!

juiste koeling en verhitting bij de bereiding is dus iets wat je zelf in de hand hebt, o ja niesen in een papieren zakdoekje, weggooien en dan je handen wassen, met of zonder zeep. nederland is ondanks alles één van de meest hygiënische landen, wat als groot nadeel heeft dat je in het buitenland soms kwetsbaar kan zijn. in egypte is er zoiets als de vloek van de farao, en slaat op buikloop! eet hoofdzakelijk in een gerenommeerd restaurant van een hotel. ik was een paar jaar geleden in egypte en zeer allert op drankjes van onbekende aard, omdat ijsblokjes al van "besmet" water kan komen, drink daar alleen drankjes van afgesloten flesjes (open laten maken waar je bij bent. ook middelen tegen buikloop meenemen. en echt in egypte is het niet allemaal overdreven! 4) maar veel mensen krijgen buikloop van een snelle afkoeling: direct na aankomst (met een warm bezweet lichaam) in het ijskoude water van een zwembad springen. overigens drink ik vaak bier in het buitenland, bier is van oudsher gezuiverd water!

@ luky1951,

punt 1 en 2 zijn deels tegenstrijdig: uiteraard is het (bijna) totaal kiemvrij maken van je handen zoals een chirurg dat doet iets anders dan thuis je handen wassen gedurende 30 seconden met een antibacteriële zeep: maar voor thuisgebruik is dit voldoende.

uw uitspraak: "met soms alleen water, kan voldoende zijn", is mij onbekend, graag een (medische) wetenschappelijke link waaruit blijkt dat dit voldoende is.

punt 2 het is niet een beetje ontsmetten, maar gewoon ontsmetten tegen bepaalde bacteriën en virussen.

punt 3 uw uitspraak: "alleen het apparaat wat aangesloten was zou gevaarlijk kunnen zijn, mits deze sluiting maakt!", is helaas niet juist!

het leek er verdacht veel op dat deze elektriciteitsdraad werd gebruikt; immers hij hing in de keuken en ging richting apparatuur.
de aarddraad zit niet voor niets op deze type goedgekeurde apparatuur en het doorknippen van een aarddraad bij deze apparatuur is echt levensgevaarlijk, immers als er spanning op het apparaat zou komen te staan door een storing is de kans aanwezig dat je een (dodelijke) schok kunt krijgen, zeker als de vloer van steen en nat is en/of je een ander geaard metalen voorwerp beetpakt, zoals in een horeca-keuken wel eens voorkomt.

punt 4 dat veel mensen buikloop krijgen door snelle afkoeling is mij ook niet bekend; wel door bacteriën en virussen.
graag graag een (medische) wetenschappelijke link waaruit dit blijkt.

uw advies om goed op te letten op b.v. open flesjes en ijsblokjes is waardevol!