Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

maanaap
maanaap - 26-01-2012 10:35:14
Geldzaken & Recht

Huurbescherming?

[quote=kamphuysen schreef op woensdag 25 jan 2012, 15:50]

hartelijk dank voor uw mail over uw bevindingen als verhuurder. we hebben begrip voor uw situatie. helaas kunnen we u op dit moment niet helpen.



de huurregels beschermen inderdaad de huurders in een zeer grote mate. ook voor een huurcontract met bepaalde tijd moet de verhuurder het huurcontract opzeggen. de huurder kan deze opzegging laten toetsen bij de rechter. de rechtsbescherming voor de huurder wordt niet ingeperkt door de vorm van het huurcontract (voor bepaalde of onbepaalde tijd). een en ander staat uitgelegd op http://www.advocatengoossens.nl/huurrecht/huur_eindewoonruimte.htm



we hebben zeker aandacht voor deze zaak, die voor veel verhuurders als onrechtvaardig wordt beschouwd. je zou immers inderdaad zeggen dat een contract een contract is. er is wel enige beweging te zien. enkele jaren geleden is er in het burgerlijk wetboek het zogenaamde “campuscontract” ingevoerd (zie bw 7:274 lid 4).


binnenkort spreekt de kamer over een initiatief van d66 om het scheefwonen te beperken. in deze initiatiefnota wordt gesproken over een ‘keuzecontract’. deze contractvorm zou de huurbescherming ook enigszins beperken. op dat moment kunnen we bekijken of er meer (politieke) ruimte is, om er voor te zorgen dat huizenbezitters sneller hun huis willen verhuren, omdat ze weten dat – als het huis verkocht is – de huurder vertrekt. in de huidige economische situatie met een crisis op de woningmarkt zou dit voor veel huizenbezitters een uitkomst zijn.



in dit dossier kunnen slechts kleine stappen worden genomen, omdat de huurbescherming een verworven recht is dat huurders beschermt tegen de willekeur van de verhuurders. inperking hiervan zou direct als asociaal worden weggezet.


het cda staat hier genuanceerder in: juist het toelaten van tijdelijke contracten zou een uitkomst zijn voor veel huurders, omdat er dan meer aanbod beschikbaar komt. particuliere huiseigenaren zouden dan sneller een huis verhuren.



het wordt de uitdaging om juist de meest actieve belangenorganisaties, zoals de studentenvakbond lsvb, hiervan te overtuigen. op dit moment bestaat nog altijd het beeld dat particuliere verhuurders slechts ‘huisjesmelkers’ zijn. het zou interessant zijn om de lsvb eens uit te dagen om zich uit te spreken over deze situatie, waarbij studenten zelf zich niet aan hun woord houden.



we hopen u hiermee voldoende te hebben ingelicht,







met vriendelijke groet,

namens onze woordvoerder van bochove,





cda tweede kamerfractie
publieksvoorlichting
postbus 30805
2500 gv 's-gravenhage
t 070 - 318 30 26
f 070 - 318 26 02
e cda.publieksvoorlichting@tweedekamer.nl
i www.cda.nl


zeker lid van de partij voor de dieren, die het belang van de dieren boven die van de mensen stelt.