Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

vladja
vladja - 08-02-2012 11:26:37
Geldzaken & Recht

Afkoop klein pensioen

Het pensioenfonds mag kleine pensioenen (pensioen-uitkering per jaar minder dan € 438,44 per jaar) afkopen zonder instemming van de pensioengerechtigde, maar moet dit dan wel doen op zijn vroegst twee jaar na het stoppen van de deelneming aan het pensioenfonds eerder of later kan alleen met instemming van de pensioengerechtigde.

de afkoopsom is € 696,64 voor de gehele geschatte pensioenperiode. de afkoopberekening is een ingewikkelde rekensom, waarbij o.a. meetelt
- de administratiekosten (in het begin hoog, waardoor lage afkoop) en
- de verwachtte gemiddelde levensduur. verwachting 78 jaar oud, pensioenleeftijd 67, uitkeringsjaren 11.

dus de uitkering per jaar ligt beneden het maximum bedrag afkoopbedrag per jaar. de pensioenfondsen willen van die kleine pensioenen af vanwege de administratiekosten gedurende de vele jaren. dus zal het pensioenfonds, zodra ze daartoe wettelijk over mogen gaan (na 2 jaar), alsnog zelfstandig het pensioen afkopen. dat valt niet tegen te houden.

wil je geen afkoop, dan zal je het pensioen over moeten hevelen naar het nieuwe pensioenfonds.

vladja