Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

wi
wimula - 22-02-2012 13:12:44
Voeding & Gezondheid

Boter

Ik krijg geregeld de vraag waarom margarine dan niet kan, waarom dat niet goed is voor ons, er is toch ook biologische margarine en halvarine?

hier een kleine toelichting hoe margarine nu gemaakt wordt, dat behoeft verder geen uitleg waarom het slecht is!

margarine werd 'uitgevonden' in frankrijk. toch gebruikt men daar nog steeds liever echte roomboter.

in ons land, notabene het zuivelland bij uitstek, is margarine eerder regel dan uitzondering.
ook halvarine is reeds lang ingeburgerd geraakt en vandaag de dag is er van alles toegevoegd aan diverse margarines en halvarines, die het broodsmeersel 'gezond of probleemoplossend' zouden maken.

de eerste margarine werd gemaakt van rundvet. tegenwoordig wordt voor de fabricage van margarine uitsluitend plantenvet/olie gebruikt.
over halvarine kan je kort zijn. halvarine is margarine opgeklopt met water en nog iets (het geheim van de fabrikant, vaak guarmeel).
wie halvarine gebruikt houdt, wellicht zonder het te weten, zichzelf voor de gek. wie minder calorieën wil gebruiken, want daar gaat het vaak om, kan beter gewoon dunner smeren, dat is goedkoper. voor het water en het geheim in de halvarine moet je dik betalen.

en dan die margarine! als je hoort, wat er allemaal met de olie gebeurt voor het margarine is, rijzen je de haren te berge!
de olie wordt namelijk met petroleum bewerkt, vervolgens ontslijmd, behandeld met soda, bleekaarde, sterk zuur en gehydrogeneerd met nikkelkatalysator en waterstofgas.
een deel van de olie wordt dan ook nog gehard door hete stoom over en door deze olie te leiden.
deze olie is na afkoeling hard vet geworden, dat met olie wordt vermengd, om zo een mengsel te krijgen, dat gemakkelijk smeerbaar is bij een normale temperatuur.
nu worden er nog eens emulgeermiddelen, antioxidantia, baktericiden, kleurstoffen en aroma's toegevoegd.
al bestaan sommige merken margarine voor een deel uit olie die linolzuur bevat, dan bestaat de margarine voor ander deel nog altijd uit harde verzadigde vetten en deze zijn schadelijk voor hart en bloedvaten.
bovendien zijn alle waardevolle stoffen zoals vitamine e en lecithine door alle bewerkingen verdwenen en dan praten we nog niet eens over de schadelijke stoffen, die wellicht, zij het dan in geringe mate, zijn achtergebleven.

tja, dan ben je toch wel snel uitgesmeerd dacht ik zo

waarom roomboter eindelijk eens van de slechte naam afkomt!

roomboter wordt gemaakt van room van melk.
het is een natuurlijke productie en daarom altijd beter dan de kunstboter margarine.
roomboter is nauwelijks bewerkt, alleen gepasteuriseerd en dat is verplicht door de warenwet.
helaas heeft 'echte boter' in ons land een kwade reuk gekregen. dat komt niet alleen door de prijs, maar ook door de cholesterol, die roomboter bevat, hoewel zelfs de beste margarine daar niet vrij van is. de kwade reuk is dan ook onterecht.
bovendien bevat echte boter behalve cholesterol, lecithine, dat er voor zorgt dat de cholesterol niet neerslaat in onze aderen en dus niet schadelijk meer is.

ook bevat roomboter behalve de natuurlijke vitamine a en d, vitamine e en heeft het een laag smeltpunt: 37 graden. alleen het smeltpunt van roomboter ligt bij de lichaamstemperatuur van de mens. alle andere 'boters' hebben een hoger smeltpunt. men vermoedt, dat een smeltpunt hoger dan de lichaamstemperatuur ook weer nadelig is voor hart en bloedvaten.

gebruik daarom liever roomboter inplaats van margarine, maar wees er dan als je wilt afvallen, matig mee i.v.m. met de caloriën(?).
voor cholesterol in de voeding hoef je je nooit zorgen te maken, als je zorgt voor voldoende lecithine en linolzuur, dat voorkomt in koudgeperste oliën.
de meeste roomboter in de supermarkten wordt tegenwoordig gemaakt uit kunstmatig aangezuurde room (de zogenaamde koelhuisboter).

probeer roomboter te krijgen die bereid is uit natuurlijk aangezuurde room. deze is beter, omdat ze boterkogeltjes heeft met een fijne struktuur, die gemakkelijker door de darmen worden opgenomen.

de specifieke scdiet roomboter, de 'franse roomboter' is juist voor mensen met darmproblemen geschikt, omdat deze dus inderdaad met natuurlijk aangezuurde room wordt bereid en dan ook nog eens gefermenteerd wordt.
de j.b. masclet is een biologische roomboter, want deze wordt bereid van afgeroomde biologische melk.

maar er zijn ook in frankrijk zogenaamde kunstmatige roomboters te koop, de koelhuisvariant dus. vaak worden deze franse roomboters in de franse supermarkten aangeboden, maar tegenwoordig ook tijdens feestdagen in de betere nederlandse supermarkten. het is dus zeker ook in frankrijk zaak goed te kijken of het een kunstmatige of natuurlijke 'echte boter' betreft.
qua uiterlijk is deze niet altijd gemakkelijk te herkennen, hooguit is de boter lichter van kleur. maar qua smaak is het direct te proeven of het een natuurlijke of kunstmatige boter is!

hopelijk is het verschil nu wat duidelijker geworden