Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ke
keesie_4837623 - 24-02-2012 17:22:30
Voeding & Gezondheid

Boter

[quote=zonnewind schreef op vrijdag 24 feb 2012, 07:53][quote=keesie! schreef op woensdag 22 feb 2012, 21:34]goede roomboter is gezond. margarine niet.....
enz.
wat is precies de functie van het klaren van boter? wordt ze daardoor lekkerder? in de indiase keuken wordt geklaarde boter gebruikt die heet dan ghee.

ghi (of ghee) is geklaarde boter. in het oosten drinken ze het wel in hun thee, maar ghi is ook een prima braadboter. met het 'klaren' worden eiwitten, zouten en bezinksels (ondermelk) uit de boter verwijderd, waardoor de boter bij verhitting (braden, bakken) niet meer bruin en bitter wordt. je houdt het zuivere botervet over.
ghi is zuiver en zacht van smaak, spat niet en kan gebruikt worden voor bakken, braden en frituren. het versterkt de smaak van kruiden en specerijen en is lang houdbaar. geklaarde boter kun je wel enkele in de koelkast goed houden. professionele koks werken ook wel met ghi.
en wat in de vloeibare boter dus ook goed gaat, is er nog iets gezonds of lekkers doorheen mengen; zoals ik altijd doe: kurkuma er door.