Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Em
Emmap - 02-03-2012 13:00:54
Voeding & Gezondheid

Aardappelen

Volgens mij kan je er een hele studie van maken, van aardappels!
in de zomer kan je verse 'nieuwe' of vroege aardappels eten, maar niet elke aardappel is geschikt om na het seizoen bewaard te worden - daar heb je half-vroege en late rassen voor. dus er zal 's zomers en 's winters een verschillend aanbod zijn.
verder heb je vastkokend, vrijvastkokend, bloemig of kruimig en zeer kruimig, elk met eigen specifieke toepassingsgebieden.

en waar koop je nu je aardappels, in de supermarkt (grote voordeelbaal of klein speciaal zakje), bij de groenteboer, op de markt of rechtstreeks van de boer.
wat betreft de blauwe plekken: kan je niet klagen / vragen bij degene waar je je aardappels koopt?
ik weet niet waar je woont, in een grote of kleine plaats, maar ik zou zeggen: steek je licht eens op bij een (vak)groenteman, of op de markt. er zijn gespecialiseerde aardappelkramen op sommige warenmarkten, dus daar kan je wel e.e.a. te weten komen lijkt mij.
verder : lekkere bloemige, iets afkokende rassen zijn volgens mij irene (rode schil), doré (alleen 's zomers?), eigenheimer (veel putten dus iets lastiger schillen).
wat betreft de smaak is het natuurlijk een kwestie van zelf proberen, maar dat is alleen maar leuk, lijkt mij, als je een fijnproever bent :-)

ik heb ook nog even voor je op internet gezocht en kwam bij het voedingscentrum, kies daar encyclopedie, kies vervolgens aardappelen en kijk eens aan:

a= vastkokende aardappelen
nicola, accent, ditta, inova, stroma, monalisa, opperdoezer-ronde

b = vrij vastkokend
bildtstar, redstar, platina, oscar

c = kruimig
bintje, frieslander, gloria, maritiema, platina, santé, turbo

d= zeer kruimig
agria, santana, eigenheimer, irene, doré

veel kookplezier met de betere aardappel!
succes, en eet smakelijk!