Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hi
hipppo - 03-03-2012 12:38:08
Geldzaken & Recht

Waar moet je zijn voor hulp bij schulden

Marjan1961,
je geeft zo weinig informatie dat een houtsnijdende reactie erg moeilijk wordt. ben je alleenstaande? heb je kinderen? woon je duur of goedkoop? etc. etc.
je hebt het over torenhoge schulden. wat is torenhoog? hoe hoog is je inkomen en hoe verkrijg je dat? heb je een baan of een uitkering? aan wie heb je schulden? vanaf wanneer heb je schulden? heb je nooit bijgehouden wat je binnenkreeg en uitgaf? kortom, wat zijn je mogelijkheden. natuurlijk kan je doen wat diverse mensen je hebben aangeraden, dus hulp zoeken bij de gemeente. maar ik denk dat je zelf ook het e.e.a. kan doen. de eerste vraag is natuurlijk of je alle schulden volledig zou moeten terugbetalen. denk hier bijv. aan de krankzinnig hoge rentes die sommige creditcardfirma's eisen bij roodstaan, die wellicht als eerste in aanmerking komen om niet of slechts gedeeltelijk te betalen. kan een andere instantie voor jou regelen dat je een deel niet terug hoeft te betalen? zo ja, laat ze het regelen, zo niet, kijk dan wat je zelf kunt doen. maak eerst een overzicht van alle vaste lasten die je hebt. vervolgens reken je uit wat je, uitgaande van je huidige inkomsten, overhoudt.
bepaal dan wat je strikt nodig hebt voor eten en drinken en eventueel voor andere zaken zodat je ziet wat je kunt overhouden om schulden af te betalen. wees streng voor jezelf. uitgaven die ook maar enigszins de schijn wekken dat ze niet nodig zijn om te overleven laat je dus achterwege. kijk ook eens of je kans ziet om wat bij te gaan verdienen, al is het maar een krantenwijk. vraag kwijtschelding aan van gemeentelijke belastingen en waterschaps/hoogheemraadschapsbelasting. kijk waaop je kunt bezuinigen. stookkosten (houtkachel i.p.v. c.v., hout is met een beetje moeite gratis verkrijgbaar en in ieder geval de thermostaat een stuk lager zetten), vervoer (lopen en fietsen i.p.v. auto en openbaar vervoer) geen krantenabonnement, want gratis kranten verkrijgbaar, geneer je niet om te zien wat er van je gading is bij wat mensen aan grof vuil op straat zetten, (ik heb al heel wat gescoord wat ik al weer jaren gebruik of direct verkocht heb via marktplaats) etc.
kotom, probeer je inkomen te vergroten en je uitgaven tot een uiterst minimum te beperken.