Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 13-05-2005 22:35:57
Geldzaken & Recht

Executoriale verkoop na beslaglegging

beste kimberley,


ik vraag me eigenlijk 1 ding af: als tot 2x toe een schuldsanering d.w.v. een wsnp is afgewezen, dan moeten je ouders het al heel bont hebben gemaakt. normaliter zijn er 3 trajecten om je schulden op te lossen:


1) schuldsanering door de gemeente: hierbij word de volleidge scguld door hen betaald en moet in 36 maanden terug betaald worden. dot zou inhouden €. 50.000 / 36 maanden = €. 1389 pm.


2) als bovenstaande niet mogelijk is dan kan er een minnelijk akoord gesloten met de schuldeisers waarbij ze akkoord moeten gaan met een gedeelte van de schuld. men lost net zo lang af tot het afgeproken percentage behaald is.


3) wsnp: hierbiij legt de rechtbank een verplichting op naar de schuldeisers en krijgen een evenredeig deel uit de boedelrekening. de boedelrekening is een soort spaarrekening waar gedurende 3 jaar al het inkomen boven bijstandsniveau in gaat. na 3 jaar krijgt men een schone lei. echter zijn er wel voorwaarden aan.


als bovenstaande trajecten niet bewandeld kunnen worden, dan kan  men failliet worden verklaard. alle schulden zijn opeisbaar en men is ook verplicht om ze af te lossen. alleen worden verdere invorderingen, rente etc niet meer toegepast. veelal ligt er een beslag op het inkomen en worden schuldeisers 1 voor 1 afbetaald. mocht het niet mogelijk zijn om alle schulden in je leven te betalen, dan kan het faillissement opgeheven worden door gebrek aan baten. de schulden zijn dan niet meer inbaar.


vraag me dan ook af waarom een schuldhulpverlener je niet verder op weg heeft geholpen om betalingsregelingen te treffen of om een faillissement aan te vragen.


nu er beslag ligt op de inboedel word inderdaad alles bij opbod verkocht op een open dag. verder zal je moeten leven op bijstandsniveau, dus je huis weer inrichten of iets dergelijks is vrijwel onmogelijk. je zou dan aangewezen zijn op de vrijgevigheid van anderen. maar zodra de volgende schuldeiser aan de beurt is, kan deze ook weer beslag leggen op de inboedel en begin je van voor af aan.


mijn advies zou zijn om een faillissement aan te vragen. niet het meest ideale, maar wellicht onstaat er dan weer licht in de duisternis.


sterkte!