Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

czar
czar - 01-04-2012 21:43:17
Vrije tijd & Tuin

Roundup (glyfosaat) is een zegen

[quote=mirror122 schreef op zondag 1 apr 2012, 20:02]@czar, de samenstelling mag dan bekend zijn van het bestrijdingsmiddel, echter (voor zover ik weet) is de samenstelling van ao nog steeds geheim. daar zal men dus zeker niet naar hoeven zoeken.

korte zoektocht op het web: 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid
maar zoals eerder gezegd: een chemische formule zegt niets over de werking van het spul.

ik begrijp nu je ophef. ao werd ook gemaakt door monsanto, maar tevens ingezet op militair gebied in de oorlog van amerika tegen vietnam.
ik probeer ook helemaal het bedrijf monsanto niet vrij te pleiten, ik vind dat kassa! als consumentenprogramma goede informatie moet verstrekken.
ze hebben immers een flinke redactie die wij allemaal met elkaar betalen.

[quote=mirror122 schreef op zondag 1 apr 2012, 20:02] voor wat de bijen betreft, ben ik nog steeds sceptisch. deze insectensoort
maakt juist gebruik van de bloemonderdelen die op het "onkruid" zitten. ze
brengen dit naar hun stok waar het (grotendeels) eindestemming heeft als
voedsel voor de larven. daar begint reeds een reactie hierop. maar dit is een
strikt persoonlijke mening die niet gedeeld hoeft te worden.


ik deel je zorg over de bij. met de kennis dat het slecht gaat met de bij-en ga ik zelfs heel actief om (al een paar jaar). aan wespen heb ik een hekel, die zijn agressief en kunnen een klap op hun kop verwachten. bij-en en hommels zijn mijn vrienden.

[quote=mirror122 schreef op zondag 1 apr 2012, 20:02]
ook de aal is (kan) daardoor bedreigt worden. dat geldt dan vooral voor het
bekende gedeelte waar deze soorten voor komen, en die wij eten. bijen zijn er in alle soorten over de gehele wereld, en zorgen tevens voor bestuiving van
alles wat bloemvorming vertoont.


ik denk dat de aal weinig problemen heeft van glyfosaat. het gaat echter enorm slecht met de aal, weet ik als sportvisser. het allergrootste probleem met de aal is het wegvangen van de glasaal in rivier-mondingen. alen (palingen) paaien uitsluitend in de sargassozee en de glasaaltjes komen dan terug om de rivieren op te zwemmen. ook de gemalen vormen een enorme barriere.

[quote=mirror122 schreef op zondag 1 apr 2012, 20:02]
dat het al zo lang in gebruik is, is niet bevreemdend. de eerste vorm ervan
werd al eind jaren 40 van de vorige eeuw getest voordat het patent werd
aangevraagd, en je mag raden wie daar zorg voor draagde. nu is het patent
van m. afgelopen, en kunnen de anderen fabrikanten het rechtenvrij
produceren. wat dus in kan houden dat het alleen maar meer gebruikt kan
worden. wat dan de verdere consequenties zijn???


dat zal onderzoek moeten uitwijzen. en het bestaat al heel lang en er is weinig onderzoek dat echt schadelijke gevolgen heeft aangetoond.
begrijp me goed, ik breek geen lans voor het bedrijf monsanto, ik geef aan dat kassa! hier enorm slecht over heeft bericht, met z'n hele redactie die toch ook wel internet-toegang heeft.
zelfs in mijn begin-post heb ik aangegeven dat er zeker nadelen kleven aan het gebruik van glyfosaat.

[quote=mirror122 schreef op zondag 1 apr 2012, 20:02] dat het met politieke goedkeuring geschied, is bedenkelijk. ook tel ik
hieronder de who en de door allen samen afgesproken codex alimentarius.
een ijzersterke lobbie reist op de hele wereld rond, doet mooie beloften onder
het niet (altijd) noemen van de minder positieve dingen. deze worden oa door
lobbie en andere personen zo snel mogelijk van tafel geveegd.
de structuur van m. kun je nog terug vinden in filmpjes op youtube (verdachte
relaties met politici en andere hooggeplaatste personen).


het zal allemaal waar zijn wat je beweert (laten we het aannemen).
ik heb echter geen onderzoeken kunnen vinden die aantonen dat glyfosaat echt schadelijk is. mijn stelling is dat allerlei schadelijke stoffen worden toegestaan zolang er geen alternatief voor is. puur om economische redenen.

[quote=mirror122 schreef op zondag 1 apr 2012, 20:02]
als laatste vond ik de uitzending van kassa hieromtrent minder. iets meer research had misschien beter geweest, om totaal onbekenden ermee, een beter beeld te kunnen geven. op de publieke tv van duitsland, zijn er al diverse uitzendingen over geweest (bv "arme sau", wdr). velen duurden driekwart tot anderhalf uur. en niet alleen in duitsland.


ik vond de uitzending van kassa! ronduit slecht.
vooral ook de bewering door de hobby-tuinier die beweerde dat de meeste glyfosaat door particulieren wordt gebruikt. totaal niet onderbouwd. veruit de meeste glyfosaat wordt gebruikt door boeren, tuinders en overheden.
achter het idee om het te verbieden voor particulieren gaat schuil dat die er geen verstand van hoeven te hebben. professionele gebruikers zouden er verstand van moeten hebben en het daarom ook beter toepassen. nou geloof dat maar niet, want elke boer spuit dat het een lieve lust is, omdat de boer gewoon zijn opbrengst wil maximaliseren.