Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gsm
gsm - 04-04-2012 00:03:36
Elektronica & TV

Groepsschakelaar valt uit na aansluiten computer

[quote=freya schreef op maandag 2 apr 2012, 14:42]
@littlegamer:

en wat is bij een apparaat (in dit geval een computer) het verschil tussen 'ground' en 'randaarde'? niets..... de behuizing van de computer zit gekoppeld aan de randaarde. en de condensatoren in het netfilter zitten tussen:
1. fase-nul
2. fase-randaarde
3. nul-randaarde
een slechte condensator tussen fase-randaarde zorgt er dus voor dat bij het aansluiten van de spanning op de computer er (tijdelijk) een ongelijkheid in stroom ontstaat in fase en nul, waardoor de aardlekschakelaar eruit klapt.

maarja, ik weet er dan ook niet zoveel vanaf. heb als afgestudeerde in elektronica/energietechniek ook maar 20 jaar ervaring in de energiewereld.....

freya


@freya
mocht kleinespeler nog twijfelen aan jouw kennis dan heeft hij misschien iets aan http://www.circuitsarchive.org/index.php/200w_atx_pc_power_supply">dit schema.
uit het schema blijkt precies wat je omschrijft (c2, c3 en c4).

in de power supply is de randaarde van de 220 volt stekker doorverbonden met massa of shield (omhulling). het filter kan dus lekken naar aarde en een verschil in stroomsterkte op de l en n aansluitingen veroorzaken.

ground, of com, of hoe je het maar wil noemen, is hier de secundaire 0 volt uitgang op de atx connector. het filter in het primaire circuit is daar niet mee verbonden.