Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jpm
jpm - 11-04-2012 11:34:33
Geldzaken & Recht

Alleenverdieners weer de klos/aanrechtsubsidie

@ftm. de theorie van een basisinkomen rust op de pijler dat deze voor iedereen geldt. eigenlijk spreken we dan van "het recht op een basisinkomen voor iedereen".
dus krijgen ondernemers en zzp'ers dat basisinkomen dan ook. de winst zit hem in de stimulans die de economie krijgt. mensen kunnen gewoon hun baan houden en krijgen voor dat werk een salaris dat is aangepast, toerekenend naar modaal. in een gezin met twee werkende ouders komt men dan aan twee maal modaal, immers: twee inkomens, ieder modaal.
zodra het inkomen van één van beide in totaal boven modaal uitkomt dan wordt het basisinkomen naar beneden aangepast. zodra het basisinkomen daardoor geheel verdwenen is kunnen we vaststellen dat iemand een modaal heeft zonder basisinkomen. dat inkomen mag dan gewoon doorgroeien en krijgt vanaf hier een bijzonder belastingtarief.
afgeschaft kunnen zo worden: toeslag kinderopvang, zorg- en huurtoeslag en nog diverse toeslagen.
kinderen krijgen vanaf 16 jaar het halve basisinkomen totdat ze helemaal zijn uitgestudeerd, daarna krijgen ze het hele basisinkomen. vanaf deze leeftijd verdwijnt de kinderbijslag.

de keuze om te werken is dan helemaal vrij. ongetwijfeld geeft dat ruimte op de arbeidsmarkt en zullen de arbeidsplaatsen opnieuw worden bezet. mensen die niet willen werken hebben dan tweemaal het basisinkomen, ongeveer hetzelfde als het mininumloon nu (niet te verwarren met een minimumuitkering).
dat is een vrije keuze en brengt het aantal werklozen, maar ook arbeidsongeschikten en gehandicapten aan het werk voor zover ze dat willen.

bovenstaande is een simpele uitwerking, die trapsgewijze invoering vraagt. bovendien moeten er aanvullend keuzes worden gemaakt, ik denk aan immigranten. je kunt ervoor kiezen dat ze alleen voor verrichte arbeid een bruto salaris ontvangen en daarvan belasting betalen. het basisinkomen geldt dan vanaf 5 jaar ononderbroken arbeid, of 10 jaar, dat is een beleidskeuze.

allerlei variaties deden destijds de ronde. voorgaande is er een beetje een compilatie van. per saldo komt er meer ruimte voor nieuw beleid, vermindert het aantal ambtenaren via zelfselectie en wordt creativiteit (ondernemerschap) bevorderd.