Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 25-04-2012 13:07:19
Garantie & Verzekeringen

Autoschade door 4 jarige

Het is niet zo dat uw zoontje als bestuurder wordt gezien.
het gaat erom dat de schade is veroorzaakt met of door uw auto.
de schade aan de andere auto zal dus op de wa-verzekering (dat is de verzekering van de auto!) geclaimd moeten worden. dit zal u een terugval in uw schadevrije jaren opleveren, en misschien dus ook een terugval in uw no-claimkorting (afhankelijk van hoe hoog u op de no-claim ladder staat en of u een no-claimbeschermer heeft).
verhalen op uw avp (de gezinsaansprakelijkheidsverzekering zeg maar, voluit: aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) zal niet gaan. daarop is altijd uitgesloten schade die met of door een motorrijtuig wordt veroorzaakt. weliswaar is het passagiersrisico gedekt, maar dit is alleen als u (of een van uw gezinsleden) met iemand Ɣnders meerijdt. maar in dit geval gaat het om uw eigen zoontje en schade die is veroorzaakt door uw eigen auto. daarom is er geen sprake van passagiersrisico. en dus valt het onder de algemene uitsluiting van schade die is veroorzaakt met of door een motorrijtuig.
kortom: dit is een kwestie voor uw wa-verzekering.

het verhaal van koekeloer ligt anders. daarbij was sprake van een kleinzoon. een kleinzoon valt (meestal) niet onder hetzelfde gezin als een grootouder. daarom is er in dat geval wel sprake van passagiersrisico. bovendien was er daarbij ook sprake van schade aan de auto van de grootouder zelf, en niet aan de auto van iemand anders (zoals in het geval van bobmalooga). en daarnaast was de auto van koekeloer kennelijk all-risk verzekerd. in dat geval is het als benadeelde vaak verstandiger om het op de eigen verzekering te doen, omdat je daarbij vaak voordelen krijgt: bij reparatie via een door de verzekeraar aangewezen schadehersteller krijg je meestal korting op het eigen risico, een gratis leenauto, de verzekeraar betaalt direct de schade aan de hersteller in plaats van dat u het eerst moet voorschieten, enzovoorts.
vervolgens zou het echter wel zo moeten zijn dat de schade op (de avp van de ouders van) de kleinzoon verhaald wordt. immers, anders gaat de grootouder er in no-claim op achteruit. op grond van het passagiersrisico is dit gedekt op de avp. ik zou koekeloer dus graag willen vragen waarom dat niet is gebeurd.