Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zinook
zinook - 02-05-2012 14:07:09
Geldzaken & Recht

Action weigert wettig nl betaalmiddel

[quote=wimmers schreef op woensdag 2 mei 2012, 12:38]de muntjes zijn nog steeds een wettig betaalmiddel en de winkeliers moeten het aannemen.
en buiten de aldi neemt ook c&a nog 1 en 2 muntjes aan.


jaaa, je hebt er altijd volhouders bij die echt geloven dat ze gelijk hebben...

hier een aantal linkjes: http://www.nvb.nl/index.php?p=11823#hoe_werkt_het">afronden en weigeren 0.01 en 0.02 cent

hoe weet ik of de afrondingsregel wordt toegepast in een winkel?
winkeliers die afronden geven dit aan met een duidelijk zichtbare pui- en kassasticker. deze sticker geeft aan dat specifieke koopcondities van toepassing zijn, namelijk het afronden op 5 cent. de winkelier past dan de afrondingsregels toe.

kan ik als klant wel blijven betalen met munten van 1 en 2 eurocent?
ja, tenzij de winkelier vooraf duidelijk heeft aangegeven geen 1- en 2-eurocenten te accepteren. het staat een winkelier namelijk vrij om zelf te bepalen met welke munten of biljetten er in de winkel wordt betaald.

kan ik als klant eisen om toch eurocenten wisselgeld terug te krijgen?
nee. een winkelier die vooraf duidelijk gemaakt heeft dat hij afrondt hoeft geen eurocenten wisselgeld te geven. een beroep op de eurocent als wettig betaalmiddel helpt dan niet. de wet bepaalt dat winkeliers de vrijheid hebben om voorafgaand aan de koop duidelijk te maken volgens welke regels in de winkel betaald wordt. zo geven winkeliers op dezelfde manier met stickers aan welke betaalmiddelen ze accepteren (pin, chipknip) of dat ze geen briefjes van 100 euro of meer accepteren ("hier hebben wij niet van terug").

en als de sticker van onderstaande link netjes in de winkel hangt, mogen ze inderdaad uw 0.01 en 0.02 cent weigeren.

http://www.hbd.nl/pages/searchresult?searchkeyword=kassasticker&criteria_id=&type=&btnsubmit=zoeken">sticker niet accepteren van munten..